«Η Υπερπολύτιμη Γη της Ηλείας και οι Θησαυροί της»
Μέρος Α΄
Το έτος 1965, εκδόθηκε το βιβλίο με τίτλο «Ορυκτός Πλούτος και Οικονομική Ανάπτυξη της Χώρας», ΑΘΗΝΑΙ 1965 του καθηγητή Διπλ. Μηχανικού Μεταλλείων E.N.S.M. και Πολιτικού Μηχανικού Μεταλλείων τακτικού καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ε.Μ.Π. και αργότερα στη Σχολή Εθνικής Άμυνας Σταύρου Δ. Κατράκη, έκδοση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
του Παναγιώτη Ιωαννίδη
Το βιβλίο του ήταν προϊόν έρευνας και καταγραφής των ορυκτών και των μεταλλευμάτων της πατρίδα μας και στον κόσμο.
Στην εισαγωγή αναγράφεται ό,τι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας βασίζεται, αναμφισβητήτως, στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της.
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, έχει πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Μεταξύ αυτών ο ορυκτός πλούτος παρουσιάζει ιδιάζουσα σημασία, είναι αξιόλογος και δύναται με την ορθολογική αξιοποίηση του να καταλάβει εξέχουσα θέση, ως πλουτοπαραγωγικός φορέας στην Εθνική Οικονομία της Χώρας.
Το μεταλλευτικό μας πρόβλημα είναι πολυσχιδές και πολύμορφο.
Ως εκ της φύσεως του, συνεφάπτεται με Κλάδους της Οικονομίας και επιδρά επ’ αυτώ. Αποτελεί το υπόβαθρο των έργων υποδομής και εκβιομηχάνισης της Χώρας και, ένα μέγα ποσοστό, είναι συνάρτηση της παγκόσμιας Μεταλλευτικής Βιομηχανίας.
Είναι προφανές ότι, προς επίλυση του πολύμορφου ως ανωτέρω προβλήματος και υπό τις ως είρηται προϋποθέσεις, τυγχάνει απαραίτητος η πλήρης, κατά το δυνατόν, γνώσις του δυναμικού του υπόγειου πλούτου της Χώρας;.
Ούτως, στην παρούσα μελέτη, επί του προβλήματος της εκμεταλλεύσεως του υπόγειου πλούτου της Χώρας, θα προβληθεί η εικόνα του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος, η θέση του στον Κόσμο, ως οι βασικοί χαρακτήρες της εγχώριας Μεταλλευτικής Βιομηχανίας.
(σ.1). Πετρέλαια. («Ορυκτός Πλούτος και Οικονομική Ανάπτυξη της Χώρας», Κεφ. 2, σ. 176-189). Η παρουσία ορυκτών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ήταν γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους.
Η άσφαλτος της νήσου Ζακύνθου χρησιμοποιείτο στις ναυπηγικές κατασκευές της εποχής εκείνης. Οι σπουδαιότερες πετρελαιοφόρες περιοχές είναι οι εξής : Δυτική Θράκη, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Δυτική Ελλάδα, Νήσοι Ζάκυνθος, Σαμοθράκη κ.α. Εις τον παρατιθέμενο Χάρτη 13 εμφαίνονται οι διάφορες πετρελαιοφόρες περιοχές της Χώρας. (σ.180).
γ) Στην Δυτική Πελοπόννησο γεωτρήσεις μεγίστου βάθους 2.500 μέτρων συνάντησαν ανυδρίτη και αέριο μεθανίου. (σ.183).
Η Ελλάδα ευρίσκεται στην περίοδο των μελετών και των αναζητήσεων.
Τα συμπεράσματα της μελέτης του θέματος για την ύπαρξη πετρελαίων υπο των μετακληθέντων ξένων ειδικών πετρελαιολόγων, Καθηγητών Bentz, De Lotye, Raichel, Trombe, είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά.
Ως πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές θεωρούνται οι περιοχές Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Θεσσαλίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου και Β.Δ, Πελοποννήσου.
Επί του τελευταίου σημείου της αναζήτησης υποθαλάσσιων πετρελαιοφόρων οριζόντων μεταφέρω την γνώμη ειδικού επιστήμονα επι των θεμάτων ερεύνης των πετρελαίων, ο οποίος λέγει:
«Το μέλλον του πετρελαίου στην Ευρώπη δεν είναι στην ξηρά. Είναι υπο την θάλασσα. (σ.186-187).
Φυσικά Αέρια. («Ορυκτός Πλούτος και Οικονομική Ανάπτυξη της Χώρας», Κεφ. 3, σ 190-196). Το φυσικό αέριο εντός των κοιτασμάτων, αποτελείται εκ μειγμάτων υδρογονανθράκων.
Με κύριο συστατικό το μεθάνιο. Περιέχονται συνήθως και αέρια, ως π.χ. διοξείδιον του άνθρακος, υδρόθειον κ.α. (σ.190). Η παρουσία φυσικών αερίων έχει επισημανθεί, από ετών, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.
Πλην όμως δεν εγένοντο οι σχετικές μελέτες και έρευνες προς διαπίστωση της οικονομικής σημασίας τούτων. (σ.195). Εις τον παρατιθέμενον Χάρτη 14 εμφαίνονται οι περιοχές στις οποίες απαντώνται φυσικά αέρια.
Στους επισυναπτόμενους χάρτες του βιβλίου «Ορυκτός Πλούτος και Οικονομική Ανάπτυξη της Χώρας» (Χάρτης 13-Χάρτης 14), βλέπουμε τις περιοχές του Νομού Ηλείας με σκιαγράφηση, σε γη και θάλασσα για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, από το 1965.
Συνεχίζεται…
Διαβάστε και το β΄μέρος που ακολουθεί
Παναγιώτης Ιωαννίδης: «Η Υπερπολύτιμη Γη της Ηλείας και οι Θησαυροί της» Μέρος Γ΄
Παναγιώτης Δ. Ιωαννίδης
Ποιητής, συγγραφέας, ερευνητής, πρεσβευτής της ειρήνης
Διαβάστε άλλες δημοσιεύσεις του κ.Παναγιώτη Ιωαννίδη στο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ