Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Παναγιώτης Ιωαννίδης: Η απραξία ακυρώνει την «Ιερά Εκεχειρία» ως ισχυρό παράγοντα δημιουργίας Ειρήνης.

Share

Η απραξία ακυρώνει την «Ιερά Εκεχειρία» ως ισχυρό παράγοντα δημιουργίας Ειρήνης.

Το νέο άρθρο του κ. Παναγιώτη Ιωαννίδη για την «Ιερά Εκεχειρία» που προβληματίζει τον αναγνώστη για την κατάσταση απραξίας που έχουν επιλέξει οι θεσμοί ανά την υφήλιο, οι οποίοι θα έπρεπε να παλεύουν για να την επιβάλλουν.

Την ίδια ώρα που η ανθρωπότητα συνταράζεται από δύο πολέμους (Ουκρανία – Γάζα) και τόσες άλλες τοπικές συγκρούσεις…

Νιώθοντας μεγάλη τιμή και χαρά το δημοσιεύουμε στο papafotis.gr και σας ζητούμε όχι μόνο να το διαβάσετε αλλά και να το στείλετε σε φίλους και γνωστούς σας.

Η απραξία ακυρώνει την «Ιερά Εκεχειρία» ως ισχυρό παράγοντα δημιουργίας Ειρήνης.

Η κρατούσα κατάσταση στον πλανήτη μας χαρακτηρίζεται από πλήρη δυσαρμονία λόγω των πολεμικών δραστηριοτήτων και της Βίας ανά την υφήλιο.

Οι λαοί υποφέρουν. Το «υλιστικό κέρδος» ισοπεδώνει διαιώνιες ανθρώπινες αξίες και δημιουργεί ένα αβέβαιο μέλλον για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Οι πρόγονοί μας, ήδη από τον 8 ο αιώνα μας πρόσφεραν τη λύση. Την «Ιερά Εκεχειρία».

Προ ημερών, κατά την διάρκεια της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία τηρήθηκε το τυπικό.

Τρεις δήμαρχοι της Ηλείας – τιμητικά, ως είθισται – υπέγραψαν την Ιερά Εκεχειρία.

Ουσιαστικά όμως δεν έγινε κάποιο βήμα προς την υλοποίηση της στα πεδία των μαχών, π.χ. Ουκρανίας, Γάζας, Ερυθράς Θάλασσας κ.λπ. από τους διοργανωτές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της ΔΟΕ!

Ως εκ τούτου, στις 20 Μαρτίου 2024 έστειλα πρόταση μου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ζητώντας τους να ενεργοποιήσουν την «Ολυμπιακή Εκεχειρία» (Εκεχειρία) κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, προκειμένου να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι στον πλανήτη Γη για την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024.

«Ο θεσμός της Ιεράς Εκεχειρίας καθιερώθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ..

Σύμφωνα με αυτή τη διεθνή συμφωνία, όλες οι εχθροπραξίες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, η οποία ξεκίνησε επτά ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και έληξε την έβδομη ημέρα μετά τη λήξη των Αγώνων.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, ακρογωνιαίος λίθος των Ολυμπιακών Αγώνων για δώδεκα αιώνες, επιβλήθηκε πιστά στο μεγαλύτερο μέρος της. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Ολυμπιακή Εκεχειρία θα μπορούσε να γίνει ένα μοναδικό εργαλείο για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Το 776 π.Χ. ο βασιλιάς της πόλης Ήλιδας Ίφιτος, μαζί με τον Κλεισθένη της πόλης της Πίζας και τον Λυκούργο της πόλης της Σπάρτης, προχώρησαν στην αναδιοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων και καθιέρωσαν την «Ολυμπιακή Εκεχειρία» ακολουθώντας το μαντείο των Δελφών.

Όταν πλησίαζε η ώρα των αγώνων, η επιτροπή Ηλείας έστειλε τους σπονδοφόρους-απεσταλμένους σε όλες τις πόλεις για να κηρύξουν την «Ολυμπιακή Εκεχειρία».

Αυτή η ανακωχή κράτησε όσο χρειάστηκε χρόνος από τους αθλητές και τους επισκέπτες του ιερού να φτάσουν στην Ολυμπία, να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς αγώνες και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Κατά τη διάρκεια της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας» απαγορεύτηκαν ρητά όλες οι εχθροπραξίες και η είσοδος του στρατού στο έδαφος της Ήλιδας και όλες οι θανατικές ποινές αναστέλλονταν.

Η παραβίαση οποιασδήποτε από τις παραπάνω προϋποθέσεις σήμαινε αυτόματο αποκλεισμό από το ιερό και τους Ολυμπιακούς αγώνες, που συχνά ήταν ισόβιος.

Απαγορευόταν επίσης η συμμετοχή σε όσους είχαν διαπράξει φόνο ή ιεροσυλία. («Ολυμπία», αρχαιολόγος Αντουανέτα Καλέγια, εκδ. Β. Γιαννίκος – Β. Καλλής Ο.Ε., Αθήνα 1993, σσ. 20-21, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων ΥΠΠΟ).

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία έχει τη δυνατότητα να παίξει δύο βασικούς ρόλους.

Πρώτον, η εφαρμογή του την τελευταία δεκαετία απέδειξε την ικανότητά του να προσφέρει πρακτικά αποτελέσματα επί τόπου – από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έως τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ σκληρών αντιπάλων.

Δεύτερον, και ίσως ακόμη πιο σημαντικό, σε μια περίοδο αυξανόμενης απώλειας εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς, η Ολυμπιακή Εκεχειρία μας υπενθυμίζει τη δύναμη του ιδεαλισμού.

Έχει την ικανότητα να εμπνεύσει μια νέα γενιά και τους ηγέτες της να κάνουν μικρά αλλά σταθερά βήματα προς την ειρήνη.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι ένα εργαλείο που εμπνέει την ειρήνη για την εποχή μας. («Olympic Truce Sport As A Platform For Peace», επιμ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης – Άγγελος Συρίγος, παραγωγή έκδοσης: Adam Hellernic Reproduction SAIC, Αθήνα 2009, σελ. 23).

Γνωρίζουμε τα οφέλη της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας» από την εποχή της δημιουργίας και χρήσης της στην αρχαία Ελλάδα. Η «Ολυμπιακή Εκεχειρία» είναι η παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων κατά την περίοδο που συμμετείχαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Κυριακή 15 Απριλίου 2024 διεξήχθη ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου της Ολυμπιακής εκεχειρίας, 50 χιλιομέτρων στην ιερή γη της Ήλιδας και της Αρχαίας Ολυμπίας με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Ένας 63χρονος δρομέας πέθανε από ανακοπή καρδιάς, λίγα χιλιόμετρα πριν το τέλος του τερματισμού.

Αυτός και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες δρομείς τρέχουν για να μεταδώσουν σε ολόκληρο τον πλανήτη Γη το μήνυμα για την ιδέα της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας (Εκεχειρία)», για να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι παγκοσμίως.

Έχουμε τη θέληση σήμερα να ενεργοποιήσουμε την Ολυμπιακή εκεχειρία, να σώσουμε αμέτρητες ψυχές πολιτών και στρατιωτών και να δώσουμε στους λαούς την ευκαιρία για διαλόγους με προοπτική ειρήνης;»

Εάν η Ολυμπιακή Εκεχειρία εφαρμοστεί στο Παρίσι το 2024,

α) οι χώρες που εμπλέκονται σε πολέμους θα σταματήσουν τους πολέμους τους, εάν θέλουν οι αθλητές τους να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, διαφορετικά θα αποκλειστούν.

β) Η Ολυμπιακή Εκεχειρία δημιουργεί περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον δύο μήνες.

γ) Την περίοδο αυτή πολλές ζωές στρατιωτών, γυναικών, παιδιών κ.λπ. θα σωθεί.

δ) Δύο μήνες ΕΙΡΗΝΗΣ θα δώσουν την ευκαιρία για διαλόγους και διαπραγματεύσεις για την ΕΙΡΗΝΗ μεταξύ όλων των μερών.

ε) Δύο μήνες ανακωχής δίνει τη δυνατότητα σε παγκόσμιους οργανισμούς και χώρες να παρέχουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα κ.λπ. να στηρίξουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από τους πολέμους για να ανακάμψουν.

στ) Οι χώρες που θα προτιμήσουν να συνεχίσουν τους πολέμους πρέπει να τιμωρηθούν από την παγκόσμια κοινότητα.

ζ) Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει τμήμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας ΑΝΕΝΕΡΓΟ τόσα χρόνια!

Ακόμα δεν απαντούν στα 5 μηνύματα που είχα στείλει μέχρι χθες.

Ακόμα και το Ελληνικό Τμήμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας δεν απάντησε!

Ο αριθμοί πρωτοκόλλου που μου δόθηκαν ηλεκτρονικά για τα 5 μηνύματά μου που στάλθηκαν στη «Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, Παρίσι 2024, από το Τμήμα Υποστήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι:
1071426 στις 23/03/2024
1079846 στις 04/11/2024
1077312 στις 11/04/2024 Ελλάδα
1083688 στις 21/04/2024
1086768 στις 29/04/2024

Το τμήμα Olympic Support αναφέρει ότι θα απαντήσει μέσω της ενότητας Συχνών Ερωτήσεων. Δεν βρέθηκε απάντηση μέχρι στιγμής.

Έχω ήδη ενημερώσει διεθνείς οργανισμούς για την ειρήνη και πανεπιστήμια παγκοσμίως για αυτό το πολύ σοβαρό και επιτακτικό ζήτημα, δίχως ανταπόκριση.

Μόνον το “World Wide Peace Organization “WWPO” ( το εκπροσωπώ στην Ελλάδα) ήταν θετικό προς την πρόταση μου, ένας καθηγητής πανεπιστήμιου από την Αυστραλία και μια καλλιτέχνιδα-ειρηνίστρια από την Βραζιλία.

Παναγιώτης Δ. Ιωαννίδης
Πρεσβευτής της Ειρήνης

Η απραξία ακυρώνει την «Ιερά Εκεχειρία»
Η απραξία ακυρώνει την «Ιερά Εκεχειρία»

 

Χρέη τραπεζών – κομμάτων (του κ. Παναγιώτη Ιωαννίδη)

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις