Δε. Σεπ 26th, 2022
Γαλάζια Συμμαχία

Έντονο προβληματισμό σε κυβερνητικά στελέχη αλλά και ενδιαφέρον στους …«απέξω» της μεγάλης δεξιάς παράταξης. Μιας παράταξης που κάποτε στεγαζόταν σε μια μεγάλη …πολυκατοικία, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι.

Οι καιροί πέρασαν και ο νέος «διαχειριστής» θεώρησε τον εαυτό του …ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να αρχίσει τις …εξώσεις. Ιδίως εκείνων που κατοικούσαν στα δεξιά από την είσοδο διαμερίσματα.

Κάποιοι από αυτούς λοιπόν τους παλαιούς ενοίκους, είπαν να ετοιμάσουν μια σύναξη εκεί ψηλά στην Θεσσαλονίκη. Και μάλιστα, λίγες ημέρες πριν το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Η αφορμή ήταν άριστη. Η Παγκόσμια Ημέρα για την ελευθερία του Τύπου και μάλιστα μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε λόγω της ατιμωτικής κατάταξης της χώρας μας πιο κάτω από τριτοκοσμικές χώρες με σοβαρά προβλήματα σε θέματα δημοκρατικής λειτουργίας…

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο Πολιτικού Προβληματισμού «Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών» με θέμα «Ελευθερία του Τύπου – Προϋπόθεση για την Δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Βέβαια, αυτή ήταν η επίσημη θέση των συμμετεχόντων. Η …ανεπίσημη ήταν η ανταλλαγή απόψεων αλλά και ιδεών για την συγκρότηση ενός κραταιού δεξιού πολιτικού σχηματισμού, πολύ κοντά σε αυτό που ονομάζεται «λαϊκή δεξιά».

Έτσι, την Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα στην Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Holiday Inn, με βασικό θέμα συζήτησης την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα συναντήθηκαν οι:

Βασίλης Καπερνάρος, Δικηγόρος, πρώην Ανεξάρτητος Βουλευτής
Νίκος Καραχάλιος, πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος ΝΔ, Πρόεδρος FORUM2020.GR
Νίκος Νικολόπουλος, Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, πρώην Υφυπουργός
Πάνος Παναγιωτόπουλος, Δικηγόρος, Δημοσιογράφος, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Θανάσης Σκορδάς, Οικονομολόγος, Πρόεδρος Think Tank ΡΕΥΜΑ (Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση), πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης
Σάββας Τσιτουρίδης, Πρόεδρος Κόμματος «Έλληνες Ριζοσπάστες», πρώην Υπουργός

 

Έντονο άρωμα Πελοποννήσου

Μπορεί η συνάντηση και οι συζητήσεις να έγιναν στην πρωτεύουσα του βορά αλλά τι είδους “δεξιά” συνάντηση θα ήταν αυτή εάν απουσίαζε η Πελοπόννησος;

Έτσι λοιπόν, υπήρξε έντονο άρωμα Πελοποννήσου στο αντάρτικο της ΝΔ που ξεκινά από το πάλαι ποτέ προπύργιό της, τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τον Αχαιό Νίκο Νικολόπουλο, χαιρετισμό απέστειλαν οι:

Γεώργιος Μπουλούκος, Δικηγόρος, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΣΑ από την Μεσσηνία

Κρινιώ Κανελλοπούλου, πρώην Βουλευτής από την Ηλεία

Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Από αυτά που μαθαίνουμε και όσο η ακολουθούμενη πολιτική του Προέδρου της Ν.Δ. κάνει το κόμμα να φυλλορροεί από δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι όμως δεν νιώθουν να εκπροσωπούνται από το κόμμα του κ. Βελόπουλου, τόσο πλησιάζουμε σε μια μεγάλη «Γαλάζια Συμμαχία» που θα ενώσει όλων των …«αποχρώσεων» δεξιούς διαφωνούντες με την πολιτική οπτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τέλος, θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στην σημαντική (όπως θεωρούμε ότι θα αποδειχθεί στο μέλλον) αυτή συνάντηση, με τον χαιρετισμό που έστειλε ο κ. Γιώργος Μπουλούκος, επειδή μας έκανε θετική εντύπωση όταν τον διαβάσαμε.

«Πολλοί είναι αυτοί που εορτάζουν σήμερα την ελευθεροτυπία. Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν με στόμφο και συγκίνηση για το αγαθό της ελευθερίας του τύπου και τη συμβολή του στο δυτικό πολιτισμό και τη δυτικού τύπου αστική δημοκρατία. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που καταδικάζουν μετά βδελυγμίας τον ολοκληρωτισμό, τη λογοκρισία και τη συγκάλυψη.

Θα τολμούσα να πω, ότι ενδεχομένως δεν υπάρχει κανένας που να μην κάνει και να μη δηλώνει όσα προείπα. Από το Σι Ζιν Πινγκ μέχρι τον Πρόεδρο Μπάιντεν, απ’ τον Τζαστίν Τριντό μέχρι τον Εμανουέλ Μακρόν κι από τον Μπόρις Τζόνσον μέχρι τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όλοι δοξάζουν την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου. Είμαι δε βέβαιος, αν και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, ότι ακόμη και στη Βόρειο Κορέα ο Κιμ Γιονγκ Ουν δε θα χάνει ευκαιρία να ομιλεί με ανάλογο στόμφο στο λαό του για την ελευθερία της οποίας χαίρουν τα βορειοκορεατικά μέσα.

Ακόμη και η πρόσφατη αγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Ίλον Μασκ, πραγματοποιήθηκε με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης, καταδεικνύοντας αν μη τι άλλο μία θλιβερή πραγματικότητα: Ότι στο δυτικό κόσμο, του οποίου κοιτίδα υπήρξε η πατρίδα μας και η αθηναϊκή δημοκρατία, το αγαθό αυτό της ελευθερίας του Τύπου, συνυφασμένο απόλυτα με την ελευθερία της έκφρασης για κάθε πολίτη, δεν καθορίζεται από τους θεσμούς και δεν προφυλάσσεται από τους αιρετούς άρχοντες των κατά τόπους κρατών δικαίου, αλλά από την πλειοδοσία σε χρήμα και από την προσωπική βούληση ιδιωτών.

Κακά τα ψέμματα, όσο κι αν η χώρα μας, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Δύσεως, που με τόση επιμονή προσπαθεί να αναδείξει τον φιλελευθερισμό της, όχι προστατεύοντας ως κόρην οφθαλμού την ελευθεροτυπία που σήμερα εορτάζουμε, αλλά ετεροπροσδιοριζόμενη από τα «κακά παραδείγματα», της Ουγγαρίας, της Ρωσίας και της Κίνας, τα πράγματα δείχνουν ως δυτικές δημοκρατίες να ομοιάζουμε ασυναίσθητα όλο και περισσότερο εις ό,τι αφορά τον Τύπο, με ένα κινεζικό μοντέλο – να κινεζοποιούμαστε δηλαδή. Τα δε Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως να θυμίζουν όλο και περισσότερο «σύγχρονα φερέφωνα» γκεμπελιστικών πρακτικών και φορείς ανελέητης προπαγάνδας και παραπλάνησης των πολιτών.

Ζούμε μία δυστοπία, όπου η ελευθεροτυπία κουκουλώνεται με το μαύρο μανδύα ενός άνευ προηγουμένου οξύμωρου, όπου τα πάντα απαγορεύεται να λέγονται με πρόσχημα τα υπέρτατα αγαθά της δημοκρατίας, της εθνικής ασφαλείας και της υγείας. Αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής, που ως αφετηρία έχει συνήθως τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο να ακολουθεί, είναι η θεσμοθέτηση Γραφείου Διαχείρισης της Παλαπληροφόρησης από τον Τζο Μπάιντεν, πράγμα που παραπέμπει ανησυχητικά στο οργουελικό «Υπουργείο Αλήθειας».

Προπομπός αυτής της πρακτικής είναι οι λογοκριτές – γνωστοί ως factcheckers – των κοινωνικών δικτύων, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρουν και τη σφραγίδα της Κομισιόν. Ναι, υπάρχουν και στην Ελλάδα τέτοιοι. Και πολύ φοβάμαι ότι με τη φόρα που έχει πάρει η σημερινή κυβέρνηση και με το ζήλο που επιδεικνύει στο να αποτελεί τον πρώτο μαθητή αυτών των νέων τάσεων, το Υπουργείο Αλήθειας θα είναι πραγματικότητα.

Κι όμως, για κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο και για κάθε πραγματικά ελεύθερο κράτος η μόνη προστασία για την αλήθεια είναι περισσότερη αλήθεια. Η μόνη προστασία της ελευθερίας είναι περισσότερη ελευθερία και η μόνη απάντηση σε κάθε απειλή για τη δημοκρατία είναι περισσότερη δημοκρατία. Περισσότερη αλήθεια, περισσότερη ελευθερία, περισσότερη δημοκρατία! Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα της σημερινής ημέρας».

Ο κ. Γιώργος Μπουλούκος
Ο κ. Γιώργος Μπουλούκος πρώην αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.