Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024

Ουσιαστική παρέμβαση Νίκου Δημάκη για την Ιππική Έκθεση

Share

Μια ουσιαστική παρέμβαση του ενεργού πολίτη Νίκου Δημάκη, για την Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι «τι έκανε ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης τόσα χρόνια;» για να εγγραφεί η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας, αρχικά στον Εθνικό και στην συνέχεια στον Παγκόσμιο Κατάλογο, Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Υπάρχει «υπεύθυνος» αντιδήμαρχος ή όχι; Μόνο για τις φωτογραφίες είναι;

Διαβάστε τι δημοσίευσε ο κ. Νίκος Δημάκης για την πρωτοβουλία του και θα καταλάβετε γιατί έπρεπε να είχε γίνει από τον δήμο τόσο καιρό…

Ανακοίνωση για την ουσιαστική παρέμβαση Νίκου Δημάκη

Αγαπητοί συνδημότες, να πως αποκτά εξωστρέφεια η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας, πως αναβαθμίζεται, προστατεύεται, προωθείται Εθνικά και Παγκόσμια και πώς εντάσσεται κάτω από ένα παγκόσμιο σύστημα ανάδειξης, προβολής και διαφύλαξης. Διαβάστε:

Αξιότιμοι κύριοι του Υπουργείου Πολιτισμού(Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων)3ης Σεπτεμβρίου 42 ΤΚ 10433 Αθήνα τηλ:210.5219063, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που επικοινωνώ μαζί σας.

Ονομάζομαι Δημάκης Νικόλαος, είμαι μόνιμος κάτοικος Ανδραβίδας Ν.Ηλείας και επικοινωνώ μαζί σας, στα πλαίσια της εντονότατης δραστηριότητάς μου, αυτής του Ενεργού Πολίτη.

Η σημερινή επικοινωνία, είναι η συνέχεια της επικοινωνίας που έχουμε ήδη απο το 2022, όταν σας απέστειλα επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχόμενου: ΥΠΠΟΑ/570457/21-11-2022 και η οποία απαντήθηκε στις 26/01/2023.

Σκοπός της σημερινής επικοινωνίας λοιπόν, είναι η διαδικασία που απαιτείται και πρέπει να ακολουθηθεί από την πλευρά μου, για την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Ιππικής Έκθεσης Ανδραβίδας, αφού όπως με ενημερώσατε μέσω της απαντητικής επιστολής σας, προκειμένου ένα στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς να προταθεί προς εγγραφή σε έναν από τους Καταλόγους που προβλέπει η σχετική Σύμβαση της UNESCO(2003), πρέπει πρώτα να εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το Εθνικό Ευρετήριο, είναι η αποτύπωση στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, με την μορφή ευρετηρίου.

Μέσω του ευρετηρίου αυτού, επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που μπορεί να είναι κοινότητες, ομάδες, σύλλογοι, ακόμη και μεμονωμένα άτομα, προκειμένου να μοιραστούν την δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για την συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για την μελέτη και κυρίως για την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την εγγραφή νέων στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο, γιατί συμβάλλει στην διαφύλαξη της συλλογικής μας ταυτότητας.

Στα στοιχεία αυτά, καταγράφεται το αποτύπωμα των ανθρώπων στο πέρασμα του χρόνου, ως τεκμήριο Εθνικής αυτογνωσίας και βάση, επί της οποίας οικοδομείται η συλλογική μας αυτοπεποίθηση.

Κάποια από τα στοιχεία αυτά επίσης, εκφράζουν μια κοινωνία που επινοεί συλλογικούς τρόπους έκφρασης, πάνω σε στέρεες παραδόσεις, ή ώς φόρο τιμής στο ελεύθερο πνεύμα του λαού μας.

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μας, περιέχει τεκμήρια από το βαθύ πολιτιστικό ίχνος ενός πλούσιου και ως έναν βαθμό, ανεξερεύνητου παρελθόντος.

Αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας και προφανώς, οφείλουμε να την τιμούμε και να την σεβόμαστε. Η σύγχρονη κοινωνία μας, έχει τις ρίζες της στην παράδοση, στην ιστορία, στις εμπειρίες των ανθρώπων που προηγήθηκαν ημών, στον τόπο αυτόν.

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είναι η ζώσα παράδοση, είναι το καθοριστικό στοιχείο της τοπικής ταυτότητας και του αισθήματος, του ανήκειν σε αυτήν.

Είναι ο συνεκτικός κρίκος των κοινοτήτων και φορείς της, είναι οι άνθρωποι.

Τα στοιχεία που καταγράφονται, αποτελούν ζωντανή πολιτιστική εμπειρία και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Η εγγραφή επίσης, προϋποθέτει την συγκατάθεση και την εθελοντική συμμετοχή της κοινότητας.

Η εγγραφή του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο, συμβάλλει στην διαφύλαξη και κατοχύρωση του στοιχείου, στην αναγνώρισή του, σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο, περαιτέρω μελέτη του στοιχείου και της εξέλιξής του από την επιστημονική κοινότητα, στην συμμετοχή της κοινότητας σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, επίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, που ως ανάπτυξη νοείται τόσο ως έννοια οικονομική (πχ ως πόλος έλξης επισκεπτών), κοινωνική (πχ ως μέσο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής), αλλά και εκπαιδευτική (πχ ως αφορμή για εκπαιδευτικά προγράμματα και σύνδεση με το ευρύτερο πολιτιστικό γίγνεσθαι).

Η διαδικασία εγγραφής στο Ευρετήριο γίνεται σε 3 στάδια, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο κάθε έτους(τώρα δηλαδή τον Ιανουάριο του 2024), το πρώτο στάδιο με την κατάθεση αίτησης δήλωσης πρόθεσης υποβολής, το δεύτερο στάδιο τον Μάρτιο με την ανάρτηση από το Υπουργείο των δηλώσεων που πληρούν τα κριτήρια (χωρίς αυτό να αποτελεί εγγραφή) και το 3 στάδιο τον Μαίο, με την υποβολή πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου.

Το 2022, 21 νέες εγγραφές έλαβαν χώρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τις Ιπποδρομιες του Δοξάτου Δράμας, να βρίσκονται στον α/α 7.

Η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας, η οποία με ενδιαφέρει να εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ένας θεσμός που συμπλήρωσε φέτος, 89 χρόνια, είναι δύο χρόνια παλαιότερη ακόμη και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αφού ξεκίνησε την λειτουργία της το 1928, με μοναδική παύση πεντε χρόνια στον Β Παγκόσμιο πόλεμο.

Αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα με παρέλαση αλόγων από όλη την χώρα, ασκήσεις δεξιοτεχνίας κλπ.

Αξίζει να επισημάνουμε, οτι η πόλη της Ανδραβίδας και το άλογο, είναι έννοιες απολύτως ταυτισμένες, με την Ανδραβίδα να είναι γνωστή για τα αλογά της, πολλούς αιώνες πριν, καθώς και ο Αθηναίος Στρατηγός Ξενοφών, έγραψε εγχειρίδια που αναφερόταν στην ιππική τέχνη, στην εκτροφή και την περιποίηση των αλόγων της περιοχής μας, με τίτλους “Περί Ιππικής” και “Ιππαρχικός”..

Η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας, πραγματοποιείται, με την συμμετοχή δυο Ιππικών Συλλόγων, τον Όμιλο Φιλίππων Ανδραβίδας “Σπάρτακος” καθώς και τον Ιππικό Σύλλογο “Κένταυροι”, υπό την αιγίδα βεβαίως του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αξιότιμοι κύριοι του τμήματος Άυλης Κληρονομιάς, παρακαλώ όπως η σημερινή ηλεκτρονική επιστολή μου, αποτελέσει το πρώτο βήμα, ώστε να εξεταστεί το αίτημα για την εγγραφή της Ιππικής Έκθεσης Ανδραβίδας, στο Εθνικό Ευρετήριο, ώστε αμέσως μετά να περάσουμε στην διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών διαφύλαξης και ανάδειξης που αναμένεται να προτείνει η ίδια η κοινότητα φορέων του εν λόγω στοιχείου.

Πεπεισμένος ότι θα συνδράμετε στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, ώστε το αίτημά μου να ευοδωθεί, σας ευχαριστώ θερμότατα εκ των προτέρων.

Με βαθύτητα εκτίμηση και απεριόριστο σεβασμό.

Δημάκης Νικόλαος

 

Διαβάστε τι προηγήθηκε

Σημαντική πρωτοβουλία Δημάκη!

Άλλες δημοσιεύσεις μας για Νίκος Δημάκης

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις