Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Ουκρανοί πρόσφυγες στην Τσεχική Δημοκρατία: μελέτη για τα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης

Share

Ουκρανοί πρόσφυγες στην Τσεχική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, περίπου το 57% των Ουκρανών προσφύγων που ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι ανύπαντρες μητέρες με δύο ή περισσότερα παιδιά, μεταξύ των οποίων το 75% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν σε έκθεση του τσεχικού οργανισμού PAQ Research για το έτος 2023, η οποία βασίζεται σε έρευνες μεταξύ των προσφύγων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 71% των οικονομικά ενεργών Ουκρανών στην Τσεχική Δημοκρατία απασχολούνται, αντιπροσωπεύοντας μια σταθερή τάση αύξησης της απασχόλησης.

Ωστόσο, το 61% από αυτούς εργάζονται υπό τις λεγόμενες “επισφαλείς” συνθήκες, εκτελώντας προσωρινά καθήκοντα χωρίς προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 3%.

Επιπλέον, το 44% των προσφύγων αναγκάζονται να αναλάβουν θέσεις εργασίας σημαντικά κάτω από το επίπεδο των προσόντων τους.

Ενώ μόνο το 29% κατάφερε να βρει εργασία που να ανταποκρίνεται στα προσόντα του, ένα επιπλέον 7% μπόρεσε να εξελιχθεί σε υψηλότερες θέσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες θέσεις εργασίας του.

Η εργασία σε θέσεις χωρίς εξειδίκευση αντανακλά επίσης στα εισοδήματα των Ουκρανών προσφύγων. Τον Ιούνιο του 2023, το 22% από αυτούς κέρδιζε λιγότερες από 100 κορώνες την ώρα, ενώ το 45% κέρδιζε από 100 έως 150 κορώνες την ώρα.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι άνδρες κερδίζουν κατά μέσο όρο περισσότερα από τις γυναίκες, συγκεκριμένα 190 κορώνες την ώρα έναντι 157 κορώνων.

Όσον αφορά τις συνθήκες στέγασης, το 79% των προσφύγων πληρώνει πλήρως για τη διαμονή του, ενώ μόνο το 7% επωφελείται από δωρεάν στέγαση.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προσδιόρισαν την ανεπαρκή γνώση της τσεχικής γλώσσας, την έλλειψη αναγνώρισης των τίτλων σπουδών τους και τα προβλήματα με την τοποθέτηση των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς λόγω ανεπαρκών χώρων ως τα κυριότερα εμπόδια για τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Η μελέτη διεξήχθη με βάση στοιχεία από 1202 νοικοκυριά Ουκρανών προσφύγων, που αποτελούνται από 3133 άτομα, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας

Voice Of Europe

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις