«Ο νέος δικαστικός χάρτης θα υλοποιηθεί» λέει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, που μίλησε διαδικτυακά στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Τόνισε ότι η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη επίκειται να υλοποιηθεί σε διαφορετικά στάδια, με κυριότερο ιεραρχικά την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ενώ δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα Εφετείο.
Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ήρθαν σε συνέχεια της σύγχυσης που επικρατεί μεταξύ δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, για την τελική μορφή του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας.
Κι αυτό γιατί ένα νέο κείμενο που διέρρευσε προχθές εμφανίζει κάποιες διαφοροποιήσεις για όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Το εμφανιζόμενο ως σχέδιο νόμου για την αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας προκρίνει ένα Πρωτοδικείο σε κάθε νομό και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, με ενοποίησή τους με τα Πρωτοδικεία στις έδρες των νομών ή με τα περιφερειακά Πρωτοδικεία στα οποία υπάγονται και σήμερα.
Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ορίζεται ως κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Πατρών, ενώ τα Ειρηνοδικεία Πατρών και Δύμης καταργούνται μέσω συγχώνευσης. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων (σ.σ. νέο στοιχείο) μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Πατρών.
Το Πρωτοδικείο Αιγίου και το Ειρηνοδικείο Αιγιάλειας καταργούνται επίσης. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται και αυτές στο κεντρικό Πρωτοδικείο Πατρών.
Το ίδιο προβλέπεται και για το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και τα Ειρηνοδικεία Καλαβρύτων και Ακράτας.
Να σημειωθεί ακόμα ότι στο κείμενο αναφέρεται πως ορίζονται περιφερειακές έδρες του Κεντρικού Πρωτοδικείου Πατρών, στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εν λόγω δικαστικοί σχηματισμοί παραμένουν εκεί που βρίσκονται σήμερα. Το δε προσωπικό τους, μένει ως έχει και το μόνο που θα μεταφερθεί στο Κεντρικό Πρωτοδικείο Πατρών θα είναι οι οργανικές θέσεις.
Ακούγεται μάλιστα ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν λάβει ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, πλην των υπαλλήλων των καταργούμενων Ειρηνοδικείων.
Τι θα συμβεί στην Ηλεία
Ανάλογες συγκεντρώσεις προβλέπονται και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, στην Ηλεία ορίζεται κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Ηλείας (Πύργος) και τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Ολυµπίων και Αρήνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων µεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Ηλείας.
Το Πρωτοδικείο Αµαλιάδας και τα Ειρηνοδικεία Αµαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Ηλείας. Ορίζεται περιφερειακή έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου Ηλείας, η Αµαλιάδα.
Αιτωλοακαρνανία
Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο και τα Ειρηνοδικεία Αγρινίου και Βάλτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων µεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας.
Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων µεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ορίζονται περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας, το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος.
Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο με παρέμβαση Φαρμάκη
Ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας θα απασχολήσει την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 4 το απόγευμα, μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Χρήστο Παΐσιο.
Ο περιφερειάρχης, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο νόμου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, αλλά και προβληματισμού, στον δικαστικό και νομικό κόσμο της περιοχής, αλλά και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία, ζητάει τη σύγκλιση μίας συνεδρίασης στην οποία θα παραστεί το σύνολο των τοπικών φορέων, προκειμένου –όπως αναφέρει– να υπάρξει μία ολοκληρωμένη διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο που θα διαμορφώσει μία κοινή στάση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλλει στη λήψη τελικών αποφάσεων από το υπουργείο που θα λαμβάνουν υπόψη τη «φωνή» της τοπικής κοινωνίας.

Νεκτάριος Φαρμάκης
Ο περιφερειάρχης, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο νόμου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, αλλά και προβληματισμού, στον δικαστικό και νομικό κόσμο της περιοχής, αλλά και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία, ζητάει τη σύγκλιση μίας συνεδρίασης στην οποία θα παραστεί το σύνολο των τοπικών φορέων, προκειμένου –όπως αναφέρει– να υπάρξει μία ολοκληρωμένη διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο που θα διαμορφώσει μία κοινή στάση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλλει στη λήψη τελικών αποφάσεων από το υπουργείο που θα λαμβάνουν υπόψη τη «φωνή» της τοπικής κοινωνίας.
Πιέζουν οι δικηγόροι με παράταση της αποχής
Παράταση της αποχής διαρκείας από ποινικές δίκες, αλλά και από τη νομική βοήθεια μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, αποφάσισε χθες η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 44 έναντι 16, με τη μειοψηφία να προτείνει καθολική αποχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προηγούμενη απόφαση η μειοψηφία ήταν 12 πρόεδροι συλλόγων, ενώ τώρα αυξήθηκε στους 16.

Από τη χθεσινή Ολομέλεια των προέδρων. Δεξιά, ο Αθανάσιος Ζούπας
Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι δικηγόροι έκριναν πως «δυστυχώς μέχρι σήμερα, παραμένουν ρηματικώς οι δεσμεύσεις του υπουργού, οι οποίες ενώ εκφράστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας, καμία εξ αυτών δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λεγόμενο ερανιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα μεταφέρει δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους και ενδεχομένως να αποτελούσε μία βαλβίδα εκτόνωσης των αντιδράσεων, ωστόσο ούτε αυτό έχει κατατεθεί προς διαβούλευση.
Για τους λόγους αυτούς, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων προχώρησε στην απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα προτείνει στα διοικητικά συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατ’ ελάχιστον, την αποχή των μελών τους:
– Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.
– Από δίκες συμφερόντων ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ.
– Από δίκες Νομικής Βοήθειας.
– Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, τραπεζών και funds.
Η Ολομέλεια ζητά την διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών, κατάργηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους δικηγόρους, διεύρυνση της δικηγορικής ύλης, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, ριζική αναμόρφωση του σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας, ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων (επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ, πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης, κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου, κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του πολυμελούς Πρωτοδικείου), προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρείες και άρση καταχρηστικών συμπεριφορών.
Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ