Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Ο εκλογικός θρίαμβος της Λεπέν έριξε την κυβέρνηση! Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία στις 30/6

Share

Ο εκλογικός θρίαμβος της Λεπέν έριξε την κυβέρνηση!

Τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε σε διάγγελμά του από τα Ηλύσια Πεδία ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου.

Αφού σχολίασε τη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, ο Μακρόν δήλωσε: «Δεν θα είμαι σε θέση, λοιπόν στο τέλος αυτής της ημέρας, να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».

«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος προκηρύσσοντας εκλογές», συνέχισε.

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο» κατέληξε, σύμφωνα με Le Monde.

Ο θρίαμβος της Λεπέν

Η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen, με επικεφαλής τον Jordan Bardella προηγείται Γαλλία με 32,4%, με ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο που συγκεντρώνει το κόμμα του Emmanuel Macron υπό τη Valérie Hayer που περιορίζεται στο 15.2%.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14%.

Σημαντικό ποσοστό καταγράφει και το έτερο εθνικό κόμμα της Marion Maréchal με 5,5%.

Οι Κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι συγκεντρώνουν το 7,2% των ψήφων.

Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Jean Luc Melenchon με 8,3% και οι Οικολόγοι με 5,6%.

Λεπέν: Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές – Ιστορική ευκαρία

Ως μία ιστορική ευκαιρία χαρακτήρισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές η Marine Le Pen, η οποία χαιρέτισε την απόφαση για τη διεξαγωγή τους.

Η Le Pen δήλωσε ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μία ριζική αλλαγή στη γαλλική πολιτική σκηνική, ώστε να τεθεί ένας φραγμνικά κόμματα στη Γαλλία συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 37%, σημαντικά μεγαλύτερο από αθροιζόμενο το ποσοστό του Macron και των Σοσιαλιστών.

Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία των Γάλλων πολιτικών, που αντιδρούν στην πολεμική εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία.

Η νίκη της Le Pen θα επηρεάσει καταλυτικά την τοποθέτηση της χώρας απέναντι στο κλίμα ρωσοφοβίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Macron στερείται πλέον νομιμοποίησης να συνεχίσει την πολεμοκάπηλη πολιτική του στο ουκρανικό ζήτημα.

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις