Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024

Ο Δ. Καλαματιανός για τον αγροτικό κόσμο

Share

Διονύσης Καλαματιανός: «Ο αγροτικός κόσμος απαιτεί λήψη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης».

Καλαματιανός: Δελτίο Τύπου για τον αγροτικό κόσμο

Για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και το μέλλον του πρωτογενή τομέα μίλησε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Βουλευτής Ηλείας και αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοιβρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το τεράστιο κόστος παραγωγής,
ενώ παράλληλα έχουν να παλέψουν με:

 τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων τους, εξαιτίας καιτης χαμηλής αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών,

 τη χαμηλή τιμή παραγωγού, καθώς πολλές φορές πωλούν ακόμακαι κάτω του κόστους παραγωγής,

 τα κερδοσκοπικά φαινόμενα.

«Υπάρχει άνοιγμα της ψαλίδας της τιμής μεταξύ παραγωγού και τελικού καταναλωτή, γεγονός που επιβεβαιώνει την αισχροκέρδεια σε βάρος του παραγωγού αλλά και του καταναλωτή στο ράφι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν να παράξουν ή το κάνουν σε μικρότερες ποσότητες από τις συνήθεις.

Το βέβαιο είναι πως μειώνεται το αγροτικό εισόδημα για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.»

Επιπλέον, ανέφερε πως οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και παλαιότερα χρέη και υποχρεώσεις σφίγγουν τη θηλιά ακόμα περισσότερο στους παραγωγούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης για τη Χώρα.

Στη συνέχεια ο Διονύσης Καλαματιανός απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις που μπορούν να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο, όπως:

 μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή 6%,

 μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο,

 διενέργεια σοβαρών ελέγχων στην αγορά,

 χρηματοδοτική στήριξη και παροχή ρευστότητας,

 θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών,

 κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

 αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με έναν νέο, που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Για το ζήτημα των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών και δίκαιες πληρωμές.

«Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε κωλυσιεργία, καθυστερήσεις και πολλά λάθη. Σήμερα οι παραγωγοί έχουν φτάσει στο σημείο να μη γνωρίζουν γιατί δεν πληρώνονται και αν πληρώνονται, τι ακριβώς πληρώνονται.

Αντίθετα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι παραγωγοί μπορούσαν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, καθώς γνώριζαν έγκυρα και έγκαιρα τα ποσά που λάμβαναν, όπως επίσης και τον χρόνο πληρωμής.»

Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, τόνισε πως ενώ η κυβέρνηση είχε την ευθύνη να διαμορφώσει ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, δυστυχώς υπήρξαν αδυναμίες, ελλείψεις και αποκλεισμοί.

Ενδεικτικά, δεν υπήρξε ουσιαστική εμπλοκή αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και συνεταιρισμών στη διαβούλευση του Σχεδίου, ενώ δεν ενσωματώθηκαν οι προτάσεις, όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και των συλλογικών φορέων και της επιστημονικής κοινότητας.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σχέδιο που στερείται οράματος, δεν είναι ολιστικό και συνεκτικό και αποτυγχάνει να εξασφαλίσει τη σύνδεση
πολιτικών και χρηματοδοτήσεων προς όφελος των παραγωγών, ιδίως στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

 

Άλλες δημοσιεύσεις για Διονύσης Καλαματιανός

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις