Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Ντόμινο εξελίξεων και στην Ισπανία: Η ηγέτις του Sumar παραιτείται

Share

Ντόμινο εξελίξεων και στην Ισπανία!

Η Yolanda Díaz, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανίας, παραιτείται από την ηγεσία της αριστερής εκλογικής συμμαχίας Sumar μετά την κακή επίδοση της ομάδας στις ευρωεκλογές.

Η Díaz, μία από τις ιδρύτριες της Sumar, έλαβε την απόφαση αυτή παρά το γεγονός ότι είχε εκλεγεί ως γενική συντονίστρια της μόλις πριν από λίγους μήνες.

«Αισθάνομαι ότι δεν έχω κάνει αυτά που έπρεπε να κάνω και αυτά που ξέρω να κάνω καλύτερα. Οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί», δήλωσε η ίδια στις 10 Ιουνίου.

Η πολιτικός πρόσθεσε ότι «πολλοί άνθρωποι» της είχαν πει ότι δεν είχε αποδώσει στο επίπεδο που έπρεπε, κάτι για το οποίο θέλει τώρα να αναλάβει «την ευθύνη».

«Πρέπει να είμαστε εκεί για να λύσουμε τα προβλήματα του λαού, όχι τα προβλήματα των κομμάτων ή των πολιτικών», είπε.

«Οι τελευταίες εκλογές λειτούργησαν ως καθρέφτης, οι πολίτες δεν κάνουν λάθη όταν ψηφίζουν ή όταν δεν πάνε να ψηφίσουν».

Η Díaz δήλωσε ότι τώρα θα επικεντρωθεί στα καθήκοντά της στο πλαίσιο της κυβέρνησης ως υπουργός.

Το Sumar είναι μια ομάδα 25 περίπου αριστερών και σκληρά αριστερών κομμάτων, η οποία παρείχε μια εναλλακτική λύση στο πλαίσιο του ισπανικού εκλογικού συστήματος αντί να συμμετέχει κάθε κόμμα ξεχωριστά.

Παρόλα αυτά, στις 9 Ιουνίου, το Sumar εξασφάλισε μόνο τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Izquierda Unida, ο κύριος εταίρος της Díaz στην ομάδα, δεν θα έχει εκπροσώπους στις Βρυξέλλες.

Ενόψει των Ευρωεκλογών, υπήρχαν ήδη κάποια προβλήματα, με τα κόμματα να διαπληκτίζονται για το ποιος θα έπρεπε να έχει ποια θέση στη λίστα.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν ότι η Díaz έκανε κάποιες κακές επιλογές. Παρά το γεγονός ότι είναι κυβερνητικό κόμμα που ηγείται πέντε υπουργείων, το Sumar συγκέντρωσε λιγότερο από 5% στις ευρωεκλογές.

Αντιδρώντας στα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία, ο Ισραέλ Κατζ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσει τα συναισθήματά του για την ισπανική αριστερή κυβέρνηση, λέγοντας ότι «τιμωρήθηκε» από τον ισπανικό λαό.

Brussels Signal

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις