Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Νομισματικός θρίαμβος Πούτιν με το ρούβλι

Share

Νομισματικός θρίαμβος Πούτιν με το ρούβλι.

Δεινή ήττα υπέστη ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζο Μπάϊντεν και οι σύμμαχοί του στην προσπάθειά τους με τις οικονομικές κυρώσεις να καταβαραθρώσουν (όπως πίστευαν και διέδιδαν) την ισοτιμία του ρουβλίου με το δολάριο και το ευρώ.

Στόχος τους να χάσει την αγοραστική του αξία το ρούβλι και να “επαναστατήσουν” οι Ρώσοι κατά του Πούτιν. Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθησαν όπως τα είχαν υπολογίσει οι Δυτικοί.

Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, το ρούβλι είχε ισοτιμία με το δολάριο 84/1. Δηλαδή χρειαζόσουν 84 ρούβλια για να αγοράσεις 1 δολάριο.

Μετά την ανακοίνωση επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την Δύση στις αρχές Μαρτίου, το ρούβλι άρχισε να υποχωρεί γρήγορα προς την περιοχή των 139 /1. Δηλαδή μέσα σε δυο εβδομάδες αντί για 84 ρούβλια χρειαζόσουν 139 για να αγοράσεις ένα δολάριο!

Η “κίνηση ματ” του Πούτιν

Η “απάντηση Πούτιν” δεν άργησε να έρθει. Τι έκανε;

Απαίτησε να πληρώνεται σε ρούβλια το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα πουλάει η Ρωσία στην Δύση και τους συμμάχους τους.

Τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση δεν έγινε πιστευτός από τους Δυτικούς χρηματοοικονομικούς αναλυτές.

Όσο όμως περνούσαν οι ημέρες και ο Πούτιν επέμενε σε εκείνα που έλεγε, οι χρηματαγορές κατάλαβαν ότι, με μαθηματική ακρίβεια, τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί μεγάλη ζήτηση για το ρούβλι.

Και αυτό θα ήταν αναπόφευκτο, αφού υποχρεωτικά έπρεπε να το αγοράσουν οι καταναλωτές του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αυτό ήταν! Το ρούβλι άρχισε να ανακάμπτει απότομα.

Όχι μόνο κέρδισε το χαμένο έδαφος αλλά ακόμη περισσότερο.

Σήμερα βρίσκεται στο 80/1. Δηλαδή, χρειάζεται κάποιος μόνο 80 ρούβλια για να αγοράσει 1 δολάριο.

Μετά από αυτό, πώς να μην πιστώσει κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής στον Ρώσο Πρόεδρο μια μεγάλη νίκη στο νομισματικό πόλεμο με την Δύση;

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις