Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Μεγάλη Δευτέρα: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται»

Share

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…» ψέλνουν σήμερα οι πιστοί στις εκκλησιές και η  Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού μας ξεκινά.

Με αυτό το θεσπέσιο τροπάριο ο ιερός υμνογράφος μας εισάγει στο κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…»

Μας παροτρύνει να ετοιμάσουμε κατάλληλα τον εαυτό μας, προκειμένου να υποδεχτούμε το Νυμφίο της ψυχής μας Χριστό.

Να είμαστε έτοιμοι για να λάβουμε μέρος στην πνευματική γαμήλια πανδαισία.

Αυτή είναι άλλωστε και η κύρια επιδίωξη της βιώσεως όλων των μεγάλων γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος. Η συνάντησή μας με τον παθόντα και αναστάντα Σωτήρα μας Χριστό!

Ακούστε στο video  που ακολουθεί την μυστηριακή, αγγελική φωνή της κ. Νεκταρίας Καραντζή να ψάλει τον υπέροχο ύμνο.

Υμνολογία Μεγάλης Δευτέρας

Όπως γράφει ο Θεολόγος Καθηγητής Λάμπρος Κ. Σκόντζος είναι πραγματικά υπέροχη είναι η υμνολογία της Μ. Δευτέρας, όπως και ολοκλήρου της Μ. Εβδομάδος, η οποία έχει ως στόχο να εισαγάγει τους πιστούς στο κατανυκτικό και πένθιμο κλίμα της εβδομάδος των Παθών του Κυρίου.

Η ακολουθία του Όρθρου αρχίζει με το υπέροχο και πασίγνωστο τροπάριο «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…».

Ακολουθούν τα καθίσματα «Τα πάθη τα σεπτά…» , «Αόρατε κριτά…» και «Των παθών του Κυρίου τας απαρχάς…», εισαγωγικά του Θείου Πάθους.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ψάλλεται ο περίφημος κανόνας «Τω την άβατον κυμαινομένην θάλασσαν…» ποίημα του αγίου Κοσμά του Μελωδού.

Παρεμβάλλεται το γνωστό κοντάκιο «Ο Ιακώβ ωδύρετο του Ιωσήφ την στέρησιν…».

Ακολουθεί το κατανυκτικό εξαποστειλάριο «Τον νυμφώνα σου βλέπω Σωτήρ μου κεκοσμημένον…». Ακούστε το να ψάλλεται από χορό Βατοπεδινών πατέρων.

«Τὸν νυμφῶνά σου βλέπω, Σωτήρ μου κεκοσμημένον καὶ ἔνδυμα οὐκ ἔχω, ἵνα εἰσέλθω ἐν αὐτῷ, λάμπρυνόν μου τὴν στολὴν τῆς ψυχῆς, Φωτοδότα καὶ σῶσόν με».

 

Στους Αίνους ψάλλονται τα περίφημα τροπάρια, επίσης ποιήματα του αγίου Κοσμά, «Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος…», «Φθάσαντες, πιστοί, το σωτήριον πάθος Χριστού του Θεού…».

Στα υπέροχα τροπάρια των αποστίχων, ποιήματα και αυτά του αγίου Κοσμά, γίνεται μνεία του επεισοδίου με τους υιούς Ζεβεδαίου, οι οποίοι ζητούσαν πρωτοκαθεδρία στη βασιλεία του Χριστού.

«Κύριε προς το μυστήριον το απόρρητον της σης οικονομίας…»,

«Κύριε, τα τελεώτατα φρονείν τους οικείους παιδεύων μαθητάς, μη ομοιούσθε τοις έθνεσιν έλεγες…»

και το δοξαστικό «Δευτέραν Εύαν την Αιγυπτίαν ευρών ο δράκων δια ρημάτων, έσπευδε κολακίαις υποσκελίσαι τον Ιωσήφ…», αναφέρεται στο γεγονός του πάθους του Παγκάλου Ιωσήφ.

Το νόημα της Μ. Δευτέρας και της Εβδομάδας των Παθών

Είναι ανάγκη αυτές τις άγιες ημέρες να διορθώσουμε την πορεία της ζωής μας, να στραφούμε στο δρόμο του Χριστού και να ακολουθήσουμε τα βήματά Του προς το Πάθος.

Πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά στον κακό εαυτό μας, ο οποίος με τις ισχυρές ελκτικές του έξεις προς την αμαρτία, θέλει να μας οδηγήσει στην απώλεια και στον πνευματικό θάνατο.

Στην αντίθετη περίπτωση, που δε θα μπορέσουμε να υπερβούμε τον παλαιό πτωτικό άνθρωπο, τον οποίο κρύβουμε μέσα μας, θα παραμείνουμε για μια ακόμα φορά αμέτοχοι των δωρεών, που απορρέουν από τα εκούσια Παθήματα και τη Σταυρική Θυσία του Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού και θα έχουμε εν τέλει την τύχη της ακάρπου συκής.

Το papafotis.gr σας εύχεται, φέτος που δεν μας κυνηγάνε να μην πλησιάζουμε στις εκκλησιές μας για …το καλό της υγείας μας, να νιώσετε στην ψυχής σας την κατάνυξη της  Εβδομάδας των Παθών και γιατί όχι, να αναγεννηθείτε με την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις