Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Με νομοσχέδιο καταπατητές εξαγοράζουν ακίνητα

Share

Καταπατητές εξαγοράζουν ακίνητα με βάση ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο ήδη ψήφισε η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη.

Καταπατητές εξαγοράζουν ακίνητα

Οι καταπατητές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαγοράζουν ακίνητα των οποίων την κυριότητα αμφισβητεί το Δημόσιο. Προϋπόθεση βέβαια, να πληρούνται κάποιες «προδιαγραφές».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή: «…μιλάμε για σχεδόν 100.000 ακίνητα. Ένα ετερόκλητο σύνολο από εγκαταλελειμμένες κληρονομιές, από απαλλοτριώσεις που τελικά δεν έγιναν ποτέ, από παλιά βακούφια τα οποία είχαν δοθεί στους πρόσφυγες, κτήματα που ενώ η πολιτεία τα διεκδικούσε, ο πολίτης ουσιαστικά τα ζούσε».

Και πρόσθεσε: «…οι δικαιούχοι θα μπορούν στο εξής να εξαγοράσουν, νόμιμα, τους χώρους που κατοικούν ή που ασκούν το επάγγελμά τους και ταυτόχρονα το κράτος αποκτά πρόσθετα έσοδα και αποφεύγει το κόστος των διεκδικήσεων».

Η αίτηση

Με την υποβολή της αίτησης εξαγοράς καταβάλλεται παράβολο 300 ευρώ, το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς. Μετά την υποβολή της αίτησης, στην περίπτωση που εγκριθεί, εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα.

Στο πιστοποιητικό αποδοχής περιλαμβάνονται η περιγραφή του εξαγοραζόμενου ακινήτου (εμβαδόν και όρια), τα στοιχεία του αιτούντος, το τίμημα εξαγοράς καθώς και το ποσό της εφάπαξ και τμηματικής καταβολής.

Το τίμημα

Ως τιμή εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζεται σειρά εκπτώσεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται έκπτωση 10%, ενώ για τμηματική καταβολή οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν ακόμα και τις 60 (άτοκες) με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.

Δικαίωμα εξαγοράς

Η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αφορά περιπτώσεις:

Με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992.

Με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση – π.χ. βιοτεχνία – του ιδιώτη) πριν από το 1982.

Η τιμή εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων ορίζεται η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζεται σειρά εκπτώσεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%.

του Δημήτρη Παπαφώτη με πληροφορίες από την πηγή

 

Άλλες δημοσιεύσεις για ακίνητα

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις