συνταξιοδότηση οφειλετών στο ΕΦΚΑ

Με χρήμα στο χέρι ; Όπως όλα δείχνουν, ναι!

Βελτιώνοντας τις υπάρχουσες προτάσεις, προχωρά ο υπουργός Εργασίας. Δίνει κίνητρα σε περισσότερους οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση χρεών και να συνταξιοδοτηθούν από το σύστημα.

Η πρώτη αλλαγή αφορά το «πλαφόν» χρεών στους αγρότες, το οποίο από τα 6.000 ευρώ, που ισχύουν σήμερα, επρόκειτο -σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο- να ανέλθει στα 8.000.

Η τελική ρύθμιση ανεβάζει τελικά το ποσόν στα 10.000 ευρώ, καθώς -όπως δείχνουν τα στοιχεία- το 70% των ασφαλιστικών οφειλών από αγρότες φτάνει μέχρι αυτό το ποσόν.

Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι να μπορούν όσοι εντάσσονται στη ρύθμιση να λαμβάνουν έστω και μικρό μέρος από τον συμψηφισμό της οφειλής, εφόσον την αποπληρώσουν φυσικά, στο 20%-30% της σύνταξης που δικαιούνται, προκειμένου να μη στερούνται πλήρως το εισόδημα αυτό.

Για παράδειγμα, αν κάποιος δικαιούται με την εξόφληση του χρέους του 500 ευρώ σύνταξη, να μπορεί να λαμβάνει 100-150 ευρώ μηνιαίως και τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στην κάλυψη του χρέους.

Το πλαφόν της οφειλής παραμένει στα 30.000 ευρώ (από 20.000 σήμερα) για τον e-ΕΦΚΑ και αυξάνεται στα 10.000 ευρώ μόνο για τα χρέη στον τ. ΟΓΑ (αγρότες). Η λήψη μερικής σύνταξης θα γίνεται ακόμα και αν το ποσόν ρυθμιστεί σε 60 δόσεις. Για περισσότερες δόσεις δεν θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *