Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κυριακή της Ορθοδοξίας – Τι εορτάζουμε, τι τρώμε – Δείτε live τη λειτουργία

Share

Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι κινητή γιορτή που σχετίζεται με την ημερομηνία του Πάσχα, πέφτει πάντα Κυριακή και είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική ημέρα για τους Χριστιανούς και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πότε είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας;

Είναι πάντα η πρώτη Κυριακή των νηστειών και την υπολογίζουμε 42 ημέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα.

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας;

H Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια πολύ σημαντική γιορτή για την χριστιανοσύνη και αυτήν την ημέρα τιμάμε την αναστήλωση των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα στο Βυζάντιο το 842 μ.Χ.

Πρόκειται για μια ημερομηνία σταθμό για την Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς αποτελεί την αρχή του τέλους της μεγάλης διαμάχης ανάμεσα στους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, που δίχασε τους Χριστιανούς του Βυζαντίου για πολλά χρόνια.

Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε για να γιορτάζεται και να τιμάται η αναστήλωση των εικόνων και η επικράτηση της διάσωσης όλων των ιερών κειμηλίων της εκκλησίας.

Από τότε καθιερώθηκε από τους Χριστιανούς και τον κλήρο, η γιορτή της Ορθοδοξίας να τιμάται την Πρώτη Κυριακή της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δηλαδή 42 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Η Σύνοδος του 843

Μετά τον θάνατο του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, ο μικρός γιος του Μιχαήλ Γ΄, με τη μητέρα του την αντιβασιλέα Θεοδώρα και τον Πατριάρχη Μεθόδιο Α΄, κάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 843 για να φέρει ειρήνη στην Εκκλησία.

Στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης, όλοι έκαναν μια θριαμβευτική πομπή από το ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Αγιά Σοφιά, επαναφέροντας τις εικόνες στον αυτοκρατορικό ναό. Αυτό συνέβη στις 11 Μαρτίου 843 (που εκείνο το έτος ήταν η πρώτη Κυριακή των Νηστειών).

Η Σύνοδος αυτή, όρισε να τελείται κάθε χρόνο πανηγυρική γιορτή στην επέτειο αυτής της ημέρας και την ονόμασε «Κυριακή της Ορθοδοξίας».

Τι τρώμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας;

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβάνεται στις Κυριακές της σαρακοστιανής περιόδους. Επομένως μιλάμε για μια περίοδο νηστείας από την οποία δεν εξαιρείται αυτή η ημέρα.

Το τραπέζι μας λοιπόν θα πρέπει να έχει νηστίσιμα εδέσματα.

Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν τρώμε κρέας και τρόφιμα που προέρχονται από επεξεργασία κρέατος.

Από εκεί και πέρα κάποιοι τηρούν αυστηρή νηστεία και δεν καταναλώνουν ούτε λάδι ενώ άλλοι επιλέγουν απλά θαλασσινά ή λαδερά φαγητά.

Δείτε τη λειτουργία

πηγή ekklisiaonline.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις