Μια νέα πρωτοβουλία του ενεργού πολίτη κ.Νίκου Δημάκη εκθέτει πολιτικά (για άλλη μια φορά) τη Δημοτική Αρχή Γιάννη Λέντζα!
Αυτήν τη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κ. Δημάκη μπήκε ο πασίγνωστος και πανέμορφος Φάρος της Κυλλήνης (Καυκαλίδας).
Αυτό το πετρόχτιστο στολίδι, δίπλα στο βυθισμένο αρχαίο λιμάνι, παραμένει παραμελημένο από τη Δημοτική Αρχή. Για συντήρηση του κτίσματος ούτε λόγος βέβαια…
Όπως θα διαβάσετε στην επιστολή του κ. Δημάκη που ακολουθεί, εκτός από την συντήρηση του υλικού από την υπηρεσία φάρων, για να είναι λειτουργικός και χρήσιμος ο φάρος για τους ναυτικούς μας, τίποτα άλλο…
Και αντί ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για το στολίδι αυτό, την ανέλαβε ένας απλός πολίτης.
Τι έκανε;
Απλά, κοίταξε ποιο ίδρυμα έχει αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία αποκατάστασης.
Εντόπισε το δραστήριο σε εθνική και κοινωνική προσφορά Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Απευθύνθηκε εκεί λοιπόν, με μια αναλυτική επιστολή.
Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ αναφέρει, ότι η πρόταση του ενεργού πολίτη από την Ανδραβίδα θα εξεταστεί πολύ σύντομα από το Δ.Σ. του Ιδρύματος!
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην πρωτοβουλία του κ. Νίκου Δημάκη, γιατί εάν περιμέναμε από την Δ.Α. Λέντζα…
Η επιστολή – Πρωτοβουλία Δημάκη
ΦΑΡΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΔΑΣ
Αξιότιμοι κύριοι του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη(Πραξιτέλους 169 και Μπουμπουλίνας, ΤΚ 185 35 Πειραιάς, τηλ:2169003700),νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που επικοινωνώ μαζί σας.
Ονομάζομαι Δημάκης Νικόλαος, είμαι μόνιμος κάτοικος Ανδραβίδας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ν.Ηλείας, και επικοινωνώ μαζί σας, στα πλαίσια της εντονότατης δραστηριότητάς μου, αυτής του Ενεργού Πολίτη.
Εξαιρετική τιμή να επικοινωνώ με το Ιδρυμα Αικ.Λασκαρίδη, που είναι ένας κοινωφελής πολιτιστικός φορέας με πολυσχιδή δραστηριότητα, που συστάθηκε την άνοιξη του 2007 με Προεδρικό Διάταγμα και τις υπογραφές των Υπουργείων Πολιτισμου, Παιδείας, Ναυτιλίας και Οικονομίας(ΦΕΚ 606/24.4.2007), έχοντας ώς σκοπό, την λειτουργία του, ώς κέντρου αριστείας για την προαγωγή, σε Ελληνικό και Διεθνές επίπεδο, του Ελληνικού πολιτισμού γενικώς και ιδιαίτερα των Ελληνικών γραμμάτων, καθώς και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας.
Το Ίδρυμα έχει ώς στόχο, να αποτελέσει φάρο πολιτισμού και Κιβωτό γνώσης, ανοικτή σε ολον τον κόσμο.
Σπουδαία η προσφορά σας σε πολλούς τομείς, όπως η ενάλια αρχαιολογική έρευνα, το εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων απο ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται στην χώρα μας και βεβαίως πριν λίγα χρόνια, την υλοποίηση του προγράμματος επισκευής και αναπαλαίωσης των πετρόκτιστων Φάρων του Ταινάρου, του Μαλέα και της Ντάνας Πόρου.
Αξιότιμοι κύριοι του Ιδρύματος Αικ.Λασκαρίδη, σκοπός της επικοινωνίας μου μαζί σας, είναι να σας παρακαλέσω θερμότατα να συμπεριλάβετε στον μελλοντικό προγραμματισμό αντίστοιχων δράσεων, τον πετρόκτιστο Φάρο Καυκαλίδας στην Κυλλήνη, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1906 για να προστατεύει τα πλοία κατά την διαδρομή τους, από και προς την Ζάκυνθο, και την Δυτική Πελοπόννησο.
Το φως του, προειδοποιούσε τους καπετάνιους από απόσταση 14 ναυτικών μιλίων, για τις κοφτερές και επικινδυνες ξέρες της περιοχης.
Ο θρυλικός Φάρος Καυκαλίδας, είναι σε ύψος 5,5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει ύψος πύργου 15 μέτρα, και εστιακό ύψος 19 μέτρα., και στέκεται αγέρωχος στα κύματα του Ιονίου, με φόντο το όρος Αίνος της Καφαλονιάς.
Είναι κατασκευασμένος από λιθοδομή, με στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του Φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα.
Μέχρι το 1981 είχαν ζήσει στο νησάκι του, έξι φαροφύλακες, μετά ήρθε το ηλιακό σύστημα και ο Φάρος έμεινε χωρίς ανθρώπινη παρουσία.
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικότατο για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοίας.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το νησάκι του Φάρου, στο οποίο βρέθηκαν και σώζονται μέχρι σήμερα Ρωμαικοί τάφοι και ερείπια παλαιοχριστιανικού ναΐσκου.
Σύμφωνα με την παράδοση, το νησάκι συνδεόταν με την ξηρά, με μια λωρίδα γής, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων η λωρίδα γής διαβρωθηκε , με αποτέλεσμα σήμερα, να υπάρχουν αβαθή ύδατα και βράχια, τα οποία δημιουργούν μια θαλάσσια δίοδο για τους επίδοξους επισκέπτες, διαφορετικά η προσέγγιση γίνεται μόνο με βάρκα.
Η απόστασή του από το βοριοδυτικό όριο της άκρας Γλαρέντζας, είναι 3/10 του ναυτικού μιλίου..
Τα τελευταία δυο χρόνια, είχα συχνή επικοινωνία με την Υπηρεσία Φάρων και τον Προϊστάμενο αυτής τον κ Π. Χιώτη, προσπαθωντας να ενημερωθώ για λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο του Φάρου και ο περιβάλλοντας χώρος.
Από την αλληλογραφία μου με την Υπηρεσία Φάρων, συμπερασματικά μπορώ να σας πω, ότι η Υ.Φάρων, συντηρεί σε ετήσια βάση τα φωτιστικά μηχανήματα του Φάρου, για την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία του, ως σημαντικού βοηθήματος για την ναυσιπλοΐα της περιοχής.
Όσον αφορά την αποκατάσταση του Φάρου, δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα, παρά την έγκριση του ΓΕΝ/Υ.Φάρων προς τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης απο δεκαπενταετίας και πλέον, η σύνταξη των αναγκαίων μελετών και η χρηματοδότηση της αποκαταστασής του.
Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δυσπραγία του οικείου Δήμου, καθως και την δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας την τελευταία δεκαετία, η αποκατάσταση του εν λογω Φάρου, δεν έχει συμπεριληφθεί στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της Υ.Φάρων, όπου έχουν συμπεριληφθει και αποκατασταθεί μέχρι σήμερα πολλοί Φάροι εκ του συνόλου των 144 Φάρων του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου.
Το 2017 επίσης, το ΓΕΝ, έκανε αποδεκτό ένα ακόμη αίτημα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για την μή κερδοσκοπική πολιτιστική αξιοποιησή του Φάρου, υπό τον όρο της ολοκλήρωσης όλων των αναγκαίων μελετών, με μέριμνα και κόστος του Δήμου.
Παρ’όλα αυτά, μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει, ο Φάρος παραμένει ξεχασμένος και εγκαταλελειμμένος στην φθορά του χρόνου και το μέλλον του προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο.
Αξιότιμοι κύριοι του Ιδρύματος Αικ.Λασκαρίδη, έχετε αποδείξει περίτρανα και πάντα εμπράκτως, πόσο Εθνικά ευαισθητοι είστε και πόσο έντονα ενδιαφέρεστε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, και η κοινωφελής αυτή μέγιστη προσφορά σας, μας κάνει να ευελπιστούμε οτι θα δείτε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τον Φάρο μας, που είναι κυρίαρχο στοιχείο της Ναυτικής μας ιστορίας και κληρονομιάς.
Πεπεισμένος ότι σύντομα θα κινηθείτε προς την κατεύθυνση αναζήτησης τρόπου διάσωσης του Φάρου της Καυκαλίδας, σας ευχαριστώ από καρδιάς εκ των προτέρων και σας διαβεβαιώ ότι η τοπική κοινωνία, αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της, θα έχει έναν ακόμη λόγο για να σας ευγνωμονεί.
Παραμένω στην διαθεσή σας, για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.
Με βαθύτατη εκτίμηση και απεριόριστο σεβασμό, τόσο στο πρόσωπό σας, όσο και στο έργο που επιτελείτε.
Δημάκης Νικόλαος