Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Ξεκίνησαν οι φορολογικές δηλώσεις 2024: Οι νέοι κωδικοί-φωτιά του Ε1 – Τι να προσέξετε

Share

Ξεκίνησαν οι φορολογικές δηλώσεις 2024

«Στον αέρα» βρίσκεται η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 1,7 εκατ. φορολογουμένων. Η μορφή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από φέτος αλλάζει βάσει του ανανεωμένου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν την δήλωση των στοιχείων εισοδήματός τους μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Οι δόσεις πληρωμής παραμένουν ίδιες, με τη πρώτη να πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024, και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025, ενώ έκπτωση 3% θα λάβουν όσοι πληρώσουν εφάπαξ.

Η διαδικασία της υποβολής

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες για πρώτη φορά φέτος θα βρουν προσυμπληρωμένους κωδικούς, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακόμα και να μην υποβάλλουν δήλωση, θα το πράξει η ΑΑΔΕ στη θέση τους.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

 • να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
 • να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν την υποβολή δήλωσης
 • να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.)
 • να συμπληρώσουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση, ενώ η σύζυγος να υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
 • να συμπληρώσουν το έντυπο Ε1 ακολουθώντας τα σχετικά καθοδηγητικά μηνύματα προς τον χρήστη που τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
 • να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
 • να υποβάλλουν τη δήλωση.
 • να εκτυπώσουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
Ο Χάρης Θεοχάρης

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων «αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους.

Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή.

Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο.

»Και με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις. Δίνουμε αυτές τις μέρες και από την άλλη περιμένουμε να αναγνωριστεί η ευθύνη των λογιστών και των φορολογουμένων και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέσα στους χρόνους που δίνουμε, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Άρα θα πάει μέχρι 25 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για 8 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο».

Πού χρειάζεται προσοχή

Οι νέοι κωδικοί του εντύπου Ε1 που θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες είναι οι εξής:

Κωδικοί 045-046: Αφορούν όσους εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούνται αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης (π.χ. σχολικά κυλικεία). Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει:

 • Εξαίρεση για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές
 • Εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων
 • Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Κωδικοί 047-048: Αφορούν όσους δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Στον υποπίνακα των κωδικών αυτών ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

 • Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν (ορφανού) τέκνο;
 • Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα;
 • Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας μικρότερο ή ίσο του 25%
 • Έχετε επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100  κατοίκων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή ή τη μείωση κατά 50% του τεκμηρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος η εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών θα ολοκληρώνεται στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία.

Κωδικοί 405-406: Στους κωδικούς αυτούς οι επαγγελματίες θα δουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Κλικάροντας πάνω στον κωδικό θα αναδύεται πίνακας στον οποίο θα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

Κωδικοί 443-444: Θα πρέπει να συμπληρωθούν από όσους αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα και θα ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής τους για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να δηλώσει αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης τόσο του ίδιου όσο και του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να δηλωθούν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, καρτών, κρυπτονομισμάτων, ακινήτων, αυτοκινήτων και δαπανών διαβίωσης από δίδακτρα και ασφάλιστρα έως ταξίδια και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.

Κωδικοί 445-446: Προσυμπληρώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση το απαλλασσόμενο από τον φόρο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα  στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αμείβονται με μπλοκάκι).

Για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στους κωδικούς της δήλωσης. Η αλλαγή έγκειται στη νομοθετημένη δυνατότητα της ΑΑΔΕ να υποβάλλει αυτόματα τις – ούτως ή άλλως – προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους στο τέλος της προθεσμίας, αν δεν το πράξουν οι ίδιοι.

Πηγή: dimosio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις