Κυ. Σεπ 25th, 2022
food pass

Πολύ άσχημα είναι τα νέα για τους Έλληνες (και Ευρωπαίους) καταναλωτές, που έρχονται στοιχεία για τρομακτικού επιπέδου ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

«Τρελές» οι ανατιμήσεις…

Υπάρχουν είδη, τα οποία έχουν ανατιμηθεί έως τώρα κατά 40% και πρόκειται να ανέβουν ακόμη άλλο ένα 12% έως 20% σε λίγες ημέρες καθώς ανανεώνονται τα προϊόντα στα ράφια.

Ο πανικός της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένος. Αφορά την εκρηκτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί για τον απλό Έλληνα πολίτη τις επόμενες εβδομάδες.

Τι θα πρωτοπληρωσει; Λογαριασμούς ρεύματος; Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο σουπερμάρκετ; Πετρέλαιο για τον χειμώνα που πλησιάζει απειλητικός; Τους πολλαπλούς φόρους που θα του στείλει μαζεμένους η ίδια η κυβέρνηση έως το τέλος της χρονιάς;

Έρχεται το «Food Pass»

Αποφασίστηκε λοιπόν και θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, να δημιουργηθεί ένα καινούργιο pass. Επειδή θα αφορά μόνο την αγορά τροφίμων και ΔΕΝ θα είναι μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ονομάστηκε «Food Pass».

Το συγκεκριμένο βοήθημα δηλαδή, θα είναι ένα voucher. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε για την επιδότηση καυσίμων. Θα δίνεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και θα στοχεύει τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, όταν προχωρήσει η υλοποίηση του μέτρου.

Ποιοι θα το δικαιούνται

Το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως το επίδομα θα είναι κλιμακωτό -και όχι οριζόντιο- για όλους τους δικαιούχους, δηλαδή θα αρχίζει από τα 100-130 ευρώ και θα φτάνει έως τα 200 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως είχε δοθεί και το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και Πάσχα, στις εξής κατηγορίες:

– χαμηλοσυνταξιούχοι
– άνεργοι
– ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Παράλληλα εξετάζεται να δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κατηγορίες που είχαν λάβει το έκτακτο επίδομα το περασμένο Πάσχα ήταν:

* 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
* 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
* 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
* 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
* 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

Ο οικονομικός Αρμαγεδδών, όπως όλα δείχνουν, έρχεται καλπάζοντας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.