Δε. Σεπ 26th, 2022
Ανάφλεξη στο Αρτσάχ κίνδυνος για την Ελλάδα

του Δημήτρη Παπαφώτη

 

Και ξαφνικά, “ο κακός χαμός” στον Καύκασο! Ακριβώς την ίδια εποχή που η Ρωσία μάχεται στην Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν βάζει φωτιά με νέα εισβολή στο Αρτσάχ, με βομβαρδισμούς αρμενικών θέσεων αλλά και νέα κατοχή εδάφους, καθώς πολλές από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την περιοχή κατευθυνόμενες στην Ουκρανία…

Η Μόσχα κατηγόρησε το Μπακού πως παραβίασε την συμφωνία εκεχειρίας και η Αρμενία κάλεσε άμεσα τους πρέσβεις όλων των χωρών για να τους ενημερώσει λεπτομερώς όσο αφορά το νέο έγκλημα των Αζέρων.

 

Φυσικά, πίσω από το …”θράσος” του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται Τουρκία και ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί επιθυμούν όσο τίποτε άλλο να ανοίξουν άλλο ένα μέτωπο στη Ρωσία, μακριά από την Ουκρανία.

 

Έτσι, θα προσπαθήσουν να πετύχουν δύο στόχους. Πρώτον, να αποσυντονίσουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία στην μακρινή Ουκρανία.

 

Δεύτερον, να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη …”αιμορραγία” στην ρωσική αρκούδα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό (που θα μπορούσε δυνητικά η Ρωσία να μεταφέρει στο ουκρανικό μέτωπο) όσο και σε πολύτιμους αυτήν τη στιγμή για το ρωσικό επιτελείο υλικούς πόρους. 

Η Τουρκία, η οποία θεωρεί το Αζερμπαϊτζάν “αδελφό” κράτος και το βοήθησε ουσιαστικά να νικήσει στον τελευταίο πόλεμο του Αρτσάχ, “πουλάει” αυτήν την εξυπηρέτηση στους Δυτικούς και την Αμερική. 

 

 

Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα 

Και εδώ ακριβώς, βρίσκεται ο μεγάλος κίνδυνος για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Τουρκία θα ζητήσει ανταλλάγματα από τους Δυτικούς και ιδίως από τους Αμερικανούς σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στους Δυτικούς το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η Ελλάς δεν θα απεμπολήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα για χατίρι της αντιρωσικής προσπάθειας των χωρών του ΝΑΤΟ.

Το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη και οι θρασύτατες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που ακολούθησαν, μας επιβάλλουν να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση.

Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού των εξωτερικών κ. Δένδια…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.