Κίνδυνος για τη Στροφυλιά με μόλις πέντε επόπτες να καλύπτουν το Εθνικό Πάρκο.
Δεν είναι όμως αυτή μόνο αυτή η χωρική επιφάνεια που καλύπτει.
Η Μονάδα Διαχείρισης έχει στην ευθύνη της και τις 16 περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Νatura 2000» της Δυτικής Πελοποννήσου.
Επί της ουσίας η μονάδα καλύπτει με μόλις πέντε επόπτες μια περιοχή που ξεκινάει από το Ακρωτήρι του Αράξου και φτάνει έως στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Η προϊσταμένη της τοπικής μονάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ , η δασολόγος Γεωργία Καραμπέρου, τονίζει στον «Νεολόγο Πατρών».
Ένα σημαντικό πρόβλημα
«Είναι πράγματι ένα σημαντικό πρόβλημα η στελέχωση της ΜΔ για μια τόσο μεγάλη περιοχή ευθύνης που ξεκινά από το ακρωτήριο του Αράξου και καταλήγει στην Κορώνη Μεσσηνίας. Η φύλαξη του Εθνικού Πάρκου από τους επόπτες της ΜΔ έχει κυρίως προληπτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα.
Πρόθεση της Μονάδας Διαχείρισης είναι με την καθημερινή παρουσία των οχημάτων και του προσωπικού του Σώματος Φύλαξης Φύσης στο πεδίο να υπάρχει συστηματική φύλαξη, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα, να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και να αποτρέπονται μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή.
Στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, η καθημερινή φύλαξη διαμορφώνεται ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και καθημερινά προτεραιοποιείται η περιοχή που θα φυλάσσεται- εποπτεύεται πάντα σε συνεργασία της ΜΔ με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα αρμόδια Δασαρχεία Πατρών & Αμαλιάδος».
Ο πλήρης ρόλος της μονάδας
Σκοπός της λειτουργίας της Μονάδας είναι και επιστημονικός αφού έχει την ευθύνη να παρακολουθεί τα ενδιαιτήματα των προστατευόμενων περιοχών, να παρέχει πληροφορίες κα ενημέρωση για την οικολογική σημασία τους, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ξενάγησης και οικο- τουρισμού.
Ωστόσο, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η έλλειψη έμψυχου δυναμικού είναι ένα εμπόδιο για τη μονάδα στο να ανταποκριθεί όπως πρέπει στον ρόλο της, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε επιτήδειους να παρανομούν. Από τις παραβατικές αυτές πράξεις προκύπτουν κίνδυνοι πολλές φορές για το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου.
Σύμφωνα με την Οικολογική Κίνηση Πατρών και τον Θωμά Κουτρουμπά τα δύο μεγάλα προβλήματα για το δάσος της Στροφυλιάς, αλλά και για το οικοσύστημα που το περιβάλλει είναι η παράνομη υλοτόμηση και το ότι οι χώροι αυτοί που είναι Natura χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους για βοσκοτόπια.
«Καίνε τις καλαμιές στο Έλος»
Κάπως έτσι, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος προκλήθηκε και η πρόσφατη φωτά που ξέσπασε εκτός αντιπυρικής περιόδου. «Η φωτιά ξεκίνησε από τη λίμνη Λάμια. Το ζήτημα είναι χρόνιο και το γνωρίζουν οι αρχές. Ασυνείδητοι καίνε τις καλαμιές που υπάρχουν στο Έλος για να φυτρώσουν νέες που θα είναι χλωρές, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τροφή για τα ζώα τους που τα βόσκουν στην περιοχή».
Συχνές παραβατικές πράξεις που απαγορεύονται σε μια περιοχή Natura όπως είναι το Εθνικό Πάρκο είναι επίσης η λαθροθηρία, η λαθραλιεία, οι καταπατήσεις, αμμοληψίες και άλλες παραβάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Κατά συνέπεια αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία του χώρου αυτού χρειάζεται άμεσα το αρμόδιο υπουργείο να ενισχύσει σε ανθρώπινο δυναμικό (επιστημονικό και επόπτες) την τοπική μονάδα διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας: «Το δάσος της Στροφυλιάς είναι πόλος αναφοράς για την Αχαΐα»
Το δάσος της Στροφυλιάς είναι ένα διαµάντι της φύσης για όλη την Ελλάδα. Μαζί µε την λιµνοθάλασσα του Κοτυχίου αποτελεί έναν οικολογικό παράδεισο καθώς συνδυάζει πευκοδάσος, αµµόλοφους και υγρό στοιχείο ενώ σε αυτό διαβιώνουν δεκάδες είδη του ζωικού βασιλείου.
Το δάσος αυτό αποτελεί έναν πολύτιµο φυσικό πόρο ενώ διαδραµατίζει κρίσιµο ρόλο στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία του κλίµατος. Συνεπώς, είναι υποχρέωσή µας για να διατηρηθεί η οικολογική ισορροπία και η βιωσιµότητα της περιοχής να συνεισφέρουµε όλοι για την προστασία του. Η ύπαρξή του προσφέρει τα µέγιστα στην τοπική βιοποικιλότητα, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, που εξαρτώνται από αυτό για την ύδρευση, την τουριστική ανάπτυξη και την αγροτική παραγωγή. Είναι καθήκον µας να συνεργαζόµαστε µε τον Φορέα ∆ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και να ενισχύουµε, επικουρικά, τη δράση του για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση του δάσους, διασφαλίζοντας το µέλλον του για τις επόµενες γενιές.
Ο ∆ήµος ∆υτικής Αχαΐας σε κάθε ανάγκη που παρουσιάζεται, ιδιαίτερα κατά την κρίσιµη αντιπυρική περίοδο, διαθέτει οχήµατα από το Τµήµα Πολιτικής προστασίας ενώ είµαστε παρόντες σε ό,τι απαιτηθεί και µπορούµε, στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων µας, να παρέµβουµε. Είναι αυτονόητη η συµβολή µας, όπως και όλων των φορέων και των πολιτών, για την προστασία του δάσους της Στροφυλιάς. Ας µη ξεχνάµε ότι η σηµασία του συγκεκριµένου δάσους έχει οικολογικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη καθώς αποτελεί βιότοπο σπάνιων πτηνών, ειδών πανίδας και χλωρίδας. Για τη ∆ηµοτική µας Αρχή, αποτελεί πόλο αναφοράς στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Είναι ανάγκη µέσω ήπιων παρεµβάσεων, να αποκτήσει και το δάσος και η παραλία της Καλόγριας την επισκεψιµότητα που αξίζουν ως περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους και πανέµορφου τοπίου.
Φωκίων Ζαΐμης– Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας: «Η προστασία του δάσους της Στροφυλιάς είναι υπόθεση όλων μας»
Το δάσος της Στροφυλιάς αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα οικοσυστήµατα της χώρας και είναι ενταγµένο σε προστατευόµενες περιοχές, όπως το Natura 2000. ∆ίνουµε ιδιαίτερη σηµασία στην προστασία του δάσους, για το λόγο αυτό συνεργαζόµαστε στενά µε το Φορέα ∆ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και τον ∆ήµο ∆υτικής Αχαΐας καθώς είναι ιδιαίτερα σηµαντικό λόγω της οικολογικής του αξίας, της βιοποικιλότητας που διαθέτει αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί δυναµικό παράγοντα της οικονοµικής ανάπτυξης της περιοχής. Έτσι, βασικό µας µέληµα ως Περιφερειακή Αρχή είναι από την πλευρά µας να συµβάλλουµε στην προστασία του δάσους, αφενός για να αποφευχθεί κάθε είδους καταστροφή, αφετέρου για την προώθηση της βιώσιµης τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Πιο αναλυτικά, πραγµατοποιούµε συγκεκριµένες πρωτοβουλίες: Πρώτον, έχουµε παραδώσει στην Αστυνοµία τρία µη επανδρωµένα αεροσκάφη – drones εκ των οποίων το ένα µπορεί να δοθεί στο Τµήµα της ∆υτικής Αχαΐας για εναέριους ελέγχους πάνω από τη Στροφυλιά σε συγκεκριµένα συµβάντα, όπως πυρκαγιές, παράνοµη υλοτόµηση και λαθροθηρία. ∆εύτερον, τακτικά καθαρίζουµε τις µπούκιες στις λιµνοθάλασσες ώστε να αποφεύγονται πληµµυρικά φαινόµενα ή άλλα προβλήµατα καταστροφής των αµµοθίνων. Τρίτον, εντάσσουµε σε χρηµατοδοτούµενα προγράµµατα για προσωπικό και διάφορες δράσεις για το Φορέα ∆ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς µε στόχο την Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την υποστήριξη επιστηµονικής έρευνας για την παρακολούθηση της κατάστασης του δάσους και την εκτίµηση των περιβαλλοντικών κινδύνων που το απειλούν. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουµε είναι ότι η προστασία του δάσους της Στροφυλιάς είναι υπόθεση όλων µας. Θα συνεχίσουµε να συνεργαζόµαστε µε τον αρµόδιο Φορέα, τις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες ούτως ώστε να διατηρηθεί η οµορφιά του, να διασφαλιστεί η αειφορία του και η συνέχιση της ζωής που φιλοξενεί.
Πηγή: dete.gr