Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

«Κατεβάζουν ρολά» για μια ημέρα όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα

Share

«Κατεβάζουν ρολά» για μια ημέρα όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα για την εργατική Πρωτομαγιά την Μεγάλη Τετάρτη.

Στην 24ωρη γενική απεργία της Πρωτομαγιάς που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τη Μεγάλη Τετάρτη, συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η ομοσπονδία εργαζομένων στους ΟΤΑ έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της κινητοποίηση την αφίσα της απεργίας και τη σχετική διακήρυξη.

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει ότι θα συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κοραή της Αθήνας, την 1η Μαΐου και καλεί τους εργαζόμενους των δήμων σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν μαζικά.

Η διακήρυξη της ΠΟΕ – ΟΤΑ Εκατόν τριάντα οκτώ (138) χρόνια συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

Μία ημέρα που αποτέλεσε και συνεχίζει να είναι σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μία ημέρα μνήμης και τιμής σε εκείνους που έδωσαν ηρωικούς αγώνες και δεν δίστασαν να θυσιαστούν για να προασπίσουν τις κατακτήσεις μας.

Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να παραμείνουμε πιστοί και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα κεκτημένα δικαιώματα μας.

Το οφείλουμε στις προηγούμενες γενιές, αλλά και στις επόμενες. Όσο και αν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, σαν και αυτήν στην Ελλάδα, θέλουν, καθ’ υπόδειξιν των συμφερόντων, να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους χωρίς δικαιώματα οφείλουμε να σηκώσουμε το κεφάλι και να αντιταχθούμε σθεναρά με πιλότο την εξέγερση των εργατών του Σικάγο.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Τις κατακτήσεις αυτές των εργαζομένων, έχει βάλει στο στόχαστρο η πλέον νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), θέλοντας να ισοπεδώσει τα πάντα και να αφήσει πίσω της αποκαΐδια, πάνω στα οποία το κεφάλαιο θα οικοδομήσει ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε γρανάζια ενός συστήματος που θα παράγει πλούτο για τους ολίγους, φτώχεια και εξαθλίωση για τους πολλούς.

Με μία σειρά Νομοσχεδίων που ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) ξεδίπλωσε την αντεργατική και εκδικητική για τους εργαζόμενους πολιτική της.

Κατάργησε το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), καθώς και το δικαίωμά στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την Επικουρική Ασφάλιση και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Διαλύει τους τρεις (3) πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Παραδίδει τους κρίσιμους αυτούς τομείς στους ιδιώτες.

Όποιος ανήκει στους έχοντες θα έχει Υγεία, Παιδεία και Ασφάλιση. Για τους υπόλοιπους, απλά δεν ενδιαφέρονται…

Και έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο, να εμπαίζουν την κοινωνία προπαγανδίζοντας αυξήσεις του ενός (1,00) ευρώ το μήνα, όταν οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και η αισχροκέρδεια καλπάζει.

Δεκατέσσερα (14) χρόνια τώρα, από την αρχή των μνημονίων, βλέπουμε τις αποδοχές των εργαζομένων να έχουν μειωθεί κατά 40%, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016-2017, μειώθηκε το αφορολόγητο και συνεχίζεται μία πολιτική εξόντωσης.

Είναι η ώρα λοιπόν της αφύπνισης και του ξεσηκωμού για να αλλάξει αυτή η πολιτική και να γίνει ο απλός άνθρωπος η προτεραιότητα και όχι το κεφάλαιο. Είναι η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των εργατών του Σικάγο το 1886 και να πούμε όλοι μαζί, ένα μεγάλο «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»!

H μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου 2024 έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι, οι εργαζόμενοι στη χώρα αγωνίζονται για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι αυξήσεις κοροϊδία, σαν αυτές που δόθηκαν για το 2024.

Αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι ακόμη πιο ηχηρό τόσο κατά την Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024, όσο και κατά την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της Τρίτης 21ης Μαΐου 2024.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις