Καλαματιανός: για τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Υποτίθεται πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει πως οι υψηλοί στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση δεν επιτυγχάνονται. Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπολείπεται σημαντικά των επιδιωκόμενων στόχων.

Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών ήταν αυτό που προχώρησε εντός του 2021 σε μείωση των προβλεπόμενων δαπανών του Ταμείου. Και πάλι όμως, η απορρόφηση των πόρων παρέμεινε προβληματική και αρκετά μικρότερη, παρά το γεγονός ότι οι στόχοι αναθεωρήθηκαν πολύ προς τα κάτω.

Οι αρχικοί στόχοι για δαπάνες 2.635 εκατ. ευρώ εντός του 2021, στη συνέχεια αναθεωρήθηκαν και μειώθηκαν σε 1.599,6 εκατ. ευρώ, για να πραγματοποιηθούν, τελικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το 2021 δαπάνες μόλις 306,54 εκατ. ευρώ.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καταρρέει, υποθηκεύοντας το μέλλον της οικονομίας της Χώρας. Αν συνυπολογίσουμε την έκρηξη του πληθωρισμού και την κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση και αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, η κατάσταση διαμορφώνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει εγκαίρως την ανάγκη σύστασης επιτροπής για την παρακολούθηση της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε να δημιουργηθεί μια ειδική διακομματική, κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την εποπτεία, τον έλεγχο και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν και θα υλοποιηθούν οι χρηματοδοτούμενες, από το Ταμείο, δράσεις.

Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει απαντηθεί, γεγονός που προβληματίζει και γεννά ερωτηματικά.  Για αυτό Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για την
πορεία υλοποίησης του Ταμείου και την απορρόφηση των κονδυλίων του.

Συγκεκριμένα, ρωτάμε:

Ποιες είναι οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι τέλος Ιουνίου 2022; Σε ποια έργα έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι;

Τι μέρος του ποσού το οποίο έχει διατεθεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ έχει πληρωθεί στους δικαιούχους του προγράμματος; Πόσους δικαιούχους αφορά;

Ποια είναι τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί προς τις επιχειρήσεις από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Ποιες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκταμιεύσεις;

Πόσα δάνεια και τι ύψος δανείων αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις;

Δυστυχώς, η χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καταδεικνύει τα τεράστια λάθη στον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς, οι πόροι του παραμένουν, ουσιαστικά, αναξιοποίητοι. Παράλληλα, η επιμονή της κυβέρνησης να αρνείται να λογοδοτήσει για το Ταμείο, αφήνει έντονες σκιές για τον τρόπο υλοποίησής του.

Το σίγουρο είναι πως παραμένει τεράστια ανάγκη να υπάρξει ανακατεύθυνση των πόρων του προκειμένου να στηριχθούν, μεταξύ άλλων, η δημόσια υγεία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και ν' αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της στέγης, που ταλανίζει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Η κοινωνία και η οικονομία διψούν για πόρους και χρηματοδότηση. Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί εκρηκτικές συνθήκες. Μια ακόμη κυβερνητική αποτυχία ευθύνεται για την ασφυξία και τα αδιέξοδα που πολλαπλασιάζονται. Μόνη λύση οι εκλογές, για δημοκρατική – προοδευτική διέξοδο.

 

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός
Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ,
Δικηγόρος, MSc European Studies,.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *