Διονύσης Καλαματιανός: «Η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων συνεχίζεται»

Δελτίο Τύπου

Για μια νέα οικονομική και οικολογική καταστροφή στην Ηλεία, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζήτησε ενημέρωση για το τι έχει κάνει η κυβέρνηση στο μείζον ζήτημα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

«Κύριε Υπουργέ, επισκεφθήκατε την πληγείσα από τη φωτιά Ηλεία. Πιστεύω να είδατε το μέγεθος της καταστροφής και την απόγνωση των κατοίκων από την πύρινη λαίλαπα που βίωσε για μια ακόμη φορά ο τόπος μας. Οκτώ χιλιάδες στρέμματα καμένα, πέντε χιλιάδες στρέμματα καμένες καλλιέργειες. Μια νέα οικονομική και οικολογική καταστροφή.

Περιουσίες χαμένες ξανά και οι άνθρωποι καταδικασμένοι στη φτώχεια και την ανέχεια. Μήπως μιλήσατε μαζί τους; Μήπως τους εξηγήσατε τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

Πόσους έχετε προσλάβει στην πυροσβεστική; Πόσα δώσατε για τον εξοπλισμό και τα οχήματα που έχει ανάγκη; Πόσους πυροσβέστες έχετε προσλάβει, τη στιγμή που προσλαμβάνετε 3.500 ειδικούς φρουρούς, 1.000 στην πανεπιστημιακή αστυνομία;

Πόσα δώσατε για αντιπυρικές ζώνες, για δασικούς δρόμους για αγροτική οδοποιία;

Είπατε ότι είναι πάρα πολλές οι φωτιές στην Ηλεία. Τι κάνατε, λοιπόν, ως κυβέρνηση για να βοηθήσετε και να θωρακίσετε τον τόπο από τη φωτιά;

Πόσα δώσατε για ενίσχυση των δήμων και των δασαρχείων για την προετοιμασία, την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;»

Στη συνέχεια ο κ. Καλαματιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλιπή χρηματοδότηση σχετικά με την αντιπυρική προστασία.  «Ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έλαβε με καθυστέρηση 200 χιλ. ευρώ για την αντιπυρική προστασία. Το δασαρχείο Πύργου έλαβε 23 χιλ. ευρώ για δασική οδοποιία. Το δασαρχείο Ολυμπίας 18 χιλ. ευρώ.

Φωνάζουν οι δήμοι για την ελάχιστη χρηματοδότηση που δίνετε για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση της φωτιάς. Προφανώς, έχει άλλες προτεραιότητες η κυβέρνηση για να ξοδέψει 7,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Θα πρέπει να ξέρετε κ. Υπουργέ ότι οι πληγέντες κάτοικοι έχουν άμεση
ανάγκη από ενίσχυση και αποζημιώσεις. Όμως, δεν περιμένουν και πολλά. Δυστυχώς, δεν περιμένουν τίποτα από εσάς.

Έχουν το παράδειγμα των περσινών πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ολυμπίας και του Πύργου. Κάηκαν 480 χιλ. ελαιόδεντρα και ακόμα οι περισσότεροι από αυτούς περιμένουν να αποζημιωθούν. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από αναπλήρωση του εισοδήματός τους. Οι ελιές και τα άλλα δέντρα θα καρπίσουν και θα έχουν παραγωγή σε 8 έως 10 χρόνια. Και ρωτώ πως θα ζήσουν μέχρι τότε;»

Παράλληλα, ο Βουλευτής επεσήμανε πως η Ηλεία έχει ανάγκη από ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης. «Δεν βλέπουμε τίποτα, όμως, να γίνεται από την κυβέρνηση. Το 2007 μετά τις φονικές πυρκαγιές, ο νομός εγκαταλείφθηκε. Χάνει συνεχώς πληθυσμό, γερνάει, μαραζώνει, συρρικνώνεται πληθυσμιακά και οικονομικά. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Έστω και τώρα ενεργήστε!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *