Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Καλαματιανός για την ενίσχυση του εισοδήματος

Share

Καλαματιανός Διονύσης-Χαράλαμπος, υπ. Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Ενίσχυση του εισοδήματος ως απάντηση στην κρίση».

Αυτοί που διέλυσαν τη μεσαία τάξη, αυτοί που οδήγησαν τη Χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια, τώρα θέλουν να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.

Η ακρίβεια με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο πτωχευτικός νόμος που ψήφισαν προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ακόμα και της πρώτης κατοικίας, χωρίς καμία προστασία.

Οι έμμεσοι φόροι, που αρνούνται πεισματικά να μειώσουν, έχουν οδηγήσει σε μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το 2022, μόνο από τον ΦΠΑ, το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2021, λόγω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το 2015 παρέλαβε μια Χώρα χρεοκοπημένη, μια μεσαία τάξη διαλυμένη.

Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε τη ρύθμιση του χρέους, την έξοδο από τα μνημόνια, αφήνοντας «μαξιλάρι» 37 δισ., στηρίζοντας την κοινωνία, μέσα σε ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, με κρίσιμες παρεμβάσεις όπως οι 120 δόσεις για τις οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η επέκταση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και 400.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Το 2019, ο κ. Μητσοτάκης έταξε φοροελαφρύνσεις και ανάπτυξη. Σήμερα, η ελληνική κοινωνία ζει σε καθεστώς ακραίας ακρίβειας, με κουπόνια και pass. Ζει υπό τον φόβο των πλειστηριασμών, της αρπαγής πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στοχεύει στην αύξηση των εισοδημάτων, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στη στήριξη των εργαζόμενων, των αγροτών, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των συνταξιούχων με συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

• αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα,

• επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια,

• επιστροφή αναδρομικών 2,4 δισ. ευρώ σε 3 ετήσιες δόσεις, με βάση τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 σε επικουρικές και δώρα,

• χορήγηση της αύξησης του ν.4475/2017 ύψους 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι προσωπική διαφορά,

• μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε. και κατάργηση καταβολής του στο αγροτικό πετρέλαιο,

• αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ,

• μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%,

• άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι να κατατεθεί το σχέδιο αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και να θεσπιστούν τα μόνιμα μέτρα προστασίας της,

• ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου,

• λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, που θα ρυθμίζει συνολικά το χρέος του πολίτη, με τρόπο δεσμευτικό για τις τράπεζες και τα funds και δυνατότητα προσφυγής του οφειλέτη στο δικαστήριο.

Οι πολιτικές της απελθούσας κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Η διεύρυνση της φτωχοποίησης και των ανισοτήτων οδηγεί στην υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης.

Αυτές τις πολιτικές θέλουν να εντείνουν και να συνεχίσουν, ιδίως σε περίπτωση παντοδυναμίας. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες προόδου και προκοπής για όλες και όλους.

Πολιτική Ομιλία Καλαματιανού στην Αμαλιάδα
Πολιτική Ομιλία Καλαματιανού στην Αμαλιάδα

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις