Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Καλαματιανός για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Share

Διονύσης Καλαματιανός: «Εμπαιγμός με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες».

Ακόμα ένα βάρος έρχεται να προστεθεί στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 9,6% στις ασφαλιστικές εισφορές, για περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Η νέα αυτή αύξηση οφείλεται στον ν. 4670/2020 και διαμορφώνεται βάσει του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του 2022.

Προφανώς, πρόκειται για μια εκτός τόπου και χρόνου απόφαση, η οποία θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας.

Το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι κατώτερες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ήταν 185 ευρώ.

Μέσα σε 3,5 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ, με 3 διαδοχικές αυξήσεις, οι αντίστοιχες εισφορές υπερβαίνουν σήμερα τα 240 ευρώ, δηλαδή καταγράφεται αύξηση πάνω από 55 ευρώ το μήνα.

Πραγματικά, είναι προκλητική μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή που νοικοκυριά και επαγγελματίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν μέσα στη γενικευμένη ακρίβεια.

Προφανώς, οι κυβερνώντες αδιαφορούν για το ότι οι αγρότες υποφέρουν από το τεράστιο κόστος παραγωγής και τη μειωμένη διάθεση των προϊόντων.

Αδιαφορούν για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που συνθλίβεται από την έλλειψη ρευστότητας και τα διαρκώς διογκούμενα χρέη.

Αδιαφορούν για το ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις σημερινές υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Προφανώς τα γνωρίζουν όλα αυτά και επιλέγουν  να φορτώσουν νέα βάρη επιδεικνύοντας άκρατο κυνισμό.  Απόδειξη είναι πως εδώ και τόσο καιρό αδιαφόρησαν επιδεικτικά στην κραυγή αγωνίας.

Επιμελητηρίων, Συλλόγων και Ενώσεων που ζητούσαν να μην ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Η απαράδεκτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ιδίως σε καθεστώς ανεξέλεγκτης ακρίβειας, θα έχει δυσμενείς συνέπειες.

Η αντικειμενική αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αφενός θα οδηγήσει σε νέες οφειλές και στην υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφετέρου θα δημιουργήσει τρύπα στα Ταμεία του ΕΦΚΑ, εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Δυστυχώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ο αγροτικός κόσμος, έχουν μπει στο περιθώριο από αυτή την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση που όχι μόνο αρνείται να στηρίξει αυτούς τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, αλλά, αντιθέτως, αποδεικνύει ότι εχθρεύεται συνειδητά και απροκάλυπτα τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ισοπεδώνοντάς τη.

Την ίδια στιγμή προσφέρει απλόχερα εξυπηρετήσεις στους ισχυρούς  και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει και θα αποδοκιμάσει με εμφατικό τρόπο στις επερχόμενες εκλογές την κυβέρνηση και τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πρακτικές της.

πηγη

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις