Προστατευτείτε από τον καύσωνα που έρχεται

Η θερμοκρασία στην Ηλεία ανεβαίνει και όλα δείχνουν, πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχουμε τα πρώτα «40άρια» για φέτος.

Η πιο θερμή ημέρα, αναμένεται να είναι η Κυριακή. Αν και η πολυήμερη πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, όπως λένε οι ειδικοί, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε παρατεταμένη περίοδο ζέστης χωρίς βροχές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μεγάλη προσοχή από όλους μας για την αποφυγή πυρκαγιάς αλλά και για τις επιπτώσεις του καύσωνα που έρχεται στην υγεία την δική μας και των κοντινών μας ανθρώπων. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να φροντίσουν από μόνοι τους τον εαυτό τους το ίδιο καλά με εμάς. Για αυτό ιδιαίτεροι προσοχή στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά.

Καύσωνας: Οδηγίες προφύλαξης σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο:

• Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

• Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

• Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

• Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
• Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

• Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείςκ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

• Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

• Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

• Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *