Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

IRIS: Υποχρεωτική εφαρμογή από επαγγελματίες αλλιώς πρόστιμο

Share

Υποχρεωτική εφαρμογή της IRIS από επαγγελματίες αλλιώς πρόστιμο.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την υποχρεωτική σταδιακή επέκταση των άμεσων πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

Αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας για ευκολία, διαφάνεια και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή IRIS έως τις 30 Ιουνίου 2024, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και να επωφεληθούν από χαμηλότερες προμήθειες.

Η Ελλάδα προχώρησε νωρίτερα από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2024/886, επιτρέποντας τις άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας δεν ενεργοποιήσει την εφαρμογή, το πρόστιμο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι, καθώς ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ,  277 χιλιάδες επαγγελματίες, έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, επομένως,  τουλάχιστον 450 χιλιάδες ακόμα, θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες, για να μην υποστούν τις συνέπειες.

Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% αν ο επαγγελματίας το καταβάλει εντός 30 ημερών και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής.

Ο Κ. Χατζηδάκης, συμπλήρωσε πως η πρόθεση του ΥΠΕΘΟ είναι να προχωρήσει στην καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών, δηλαδή του IRIS, ως και 7 μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός, δηλαδή ως τις 31 Μαρτίου του 2025.

Ο στόχος από την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι διττός. Αφενός, στοχεύει στη διευκόλυνση των καταναλωτών και στην απαλλαγή τους από χρεώσεις κι αφετέρου θα λειτουργήσει ως ένας ακόμα σύμμαχος κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, το 2023 το όφελος για τα κρατικά ταμεία από αυτήν τη μάχη υπολογίστηκε σε περίπου 500 εκ ευρώ και ο στόχος είναι να φτάσουμε σταδιακά ως τα 2 δισ ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι πληρωμές μέσω IRIS

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, αυτήν τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία IRIS 2.564.340 πολίτες.

Οι χρήστες της υπηρεσίας εκτελούν τις μεταφορές χρημάτων τους, άμεσα και εύκολα σε φίλους, με χρήση του αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους.

Οι άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS προσφέρουν ταχύτητα και ευκολία.

Ο δικαιούχος ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την τράπεζα και τον λογαριασμό του για την αποστολή του ποσού.

Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500 ευρώ, αλλά υπάρχει πίεση προς τις τράπεζες να αυξήσουν αυτό το όριο

Πώς λειτουργεί το IRIS

Η υπηρεσία IRIS payments σας παρέχει τη δυνατότητα άμεσης αποστολής και παραλαβής χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου. Μπορείτε να πληρώσετε τις αγορές σας σε ηλεκτρονικά καταστήματα, χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη. Επομένως, δε χρειάζεται να γνωρίζετε το IBAN.

Η επιχείρηση λαμβάνει την σχετική επιβεβαίωση σε πραγματικό χρόνο και εσείς μεταφέρεστε άμεσα στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, όπου με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ελέγχετε την παραγγελία σας.

Πηγή: dimosio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις