Η νεοφυής πατρινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Irida Labs, είναι η μια από τις δύο start ups που θα λάβουν χρηματοδότηση από το δesfa+ Innovation Center, τη νέα πρωτοβουλία του ΔΕΣΦΑ που έχει σκοπό την ενίσχυση καινοτόμων projects για τον ενεργειακό κλάδο,
Η νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Ρίο Πατρών, που αποτελεί δημιούργημα τριών συμφοιτητών στο πανεπιστήμιο της αχαϊκής πρωτεύουσας, του Βασίλη Τσαγκάρη, διευθύνοντα συμβούλου, του Χρήστου Θεοχαράτου, προέδρου και επικεφαλής επιστημονικού διευθυντή και Νίκου Φραγκούλη, επικεφαλής τεχνολογικού διευθυντή, ολοκλήρωσε το πρώτο Call for Ideas του κέντρο καινοτομίας του ΔΕΣΦΑ και μαζί με την Cognitiv+, θα λαμβάνουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των ιδεών τους, που επιλέχθηκαν ανάμεσα από 20 άλλες προτάσεις.
Η Irida Labs, είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας παροχής λογισμικού για Ενσωματωμένα Συστήματα Υπολογιστικής Όρασης (Embedded Computer Vision). Η εταιρεία έχει αναπτύξει το «Vision AI Sensor for Smart Buildings», έναν καινοτόμο αισθητήρα που αξιοποιεί προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για να μετασχηματίσει οπτικές πληροφορίες από κάμερες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε χρήσιμα δεδομένα (metadata).
Για τον ΔΕΣΦΑ, η ομάδα της Irida Labs επεξεργάστηκε δυο σενάρια. Το πρώτο σενάριο αφορά την επόπτευση της τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τη χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας από τους εργαζομένους, συμβάλλοντας στην προστασία της σωματικής ακεραιότητάς τους.
Παράλληλα, το δεύτερο σενάριο εστίασε στην ενσωμάτωση της προτεινόμενης λύσης στο νέο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS) των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΥΠΝΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Η Irida Labs, αναπτύσσει εδώ και χρόνια ένα ενσωματωμένο λογισμικό υπολογιστικής όρασης (embedded vision) για την ανίχνευση, την αναγνώριση και την ιχνηλάτηση (tracking) αντικειμένων σε εικόνες ή βίντεο, σε πραγματικό χρόνο.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, παρέχει τη δυνατότητα σε ένα σύστημα ή μηχάνημα να αναγνωρίσει και να κατανοήσει την οπτική πληροφορία, όπως π.χ. ο ανθρώπινος νους και δη με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες!
Η βασική διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι η τεχνολογία έχει τη μορφή ενσωματωμένου λογισμικού που μπορεί να υλοποιηθεί σε μια συσκευή όσο μικρή και αν είναι με όρους υπολογιστικής ισχύος.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει και το λογισμικό IRIS – VISTA για τη σταθεροποίηση βίντεο σε πραγματικό χρόνο (video stabilization), το οποίο έχει ενσωματωθεί σε action cameras στην παγκόσμια αγορά. Μάλιστα, το συγκεκριμένο λογισμικό αποτέλεσε την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας της Irida Labs σε προϊόν ευρείας κλίμακας.
Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο ShipDetect, για την δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος ανίχνευσης πλοίων, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά στα υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης πλοίων σε θαλάσσιες περιοχές.
Το ShipDetect θα εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες πληροφορίες δορυφορικών δεδομένων SAR (synthetic aperture radar) από δορυφόρους της ESΑ με σύγχρονες μεθόδους ανίχνευσης και θα επιτρέπει την παρακολούθηση σε οποιασδήποτε καιρικές συνθήκες.
Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ