Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025

Ιράν: Έντρομοι οι μουλάδες υποχωρούν

Share

Τρόμος επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της θρησκευτικής εξουσίας στο Ιράν εξαιτίας της δίμηνης αναταραχής και των διαδηλώσεων. Στη χώρα που διοικείται με σιδερένια πυγμή από μια ομάδα ιερωμένων μουσουλμάνων φανατικών του σιιτικού δόγματος του Ισλάμ. (μουλάδες), όλα δείχνουν ότι το καθεστώς αποφάσισε να υποχωρήσει.

Καταργούν την «Αστυνομία Ηθών»

Μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα,  ανακοινώθηκε η κατάργηση κάποιων νόμων που επιβάλλει η πανίσχυρη θρησκευτική αστυνομία (Αστυνομία Ηθών).

Άτυπα, μεταφράζεται από τους Δυτικούς σε προσπάθεια αδρανοποίησης – κατάργησής της!

Τι σημαίνει πολιτικά

Παροπλίζουν δηλαδή, το όργανο εκείνο με το οποίο επέβαλαν βιαίως στους πολίτες το θεοκρατικό καθεστώς. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του λαού του Ιράν (Περσία) από το 1979. Τότε που μια εξέγερση των μουλάδων είχε εκδιώξει από την Περσία τον Σάχη (βασιλιά) Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί.

Χείρα …βοηθείας;

Ήταν ο πιο πιστός σύμμαχος των Η.Π.Α. στη Μέση Ανατολή. Η πτώση του καθεστώτος του (διεφθαρμένο μεν αλλά καθαρά δυτικόστροφο) ήταν μεγάλο πλήγμα γι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Σχεδόν 44 χρόνια έχει επιβληθεί εμπάργκο από τις Η.Π.Α. με την ελπιδα να ξεσηκωθεί ο περσικός λαός και να ανατρέψει τους μουλάδες.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ναι μεν οι αντικυβερνητικές εκδηλωσεις του λαού είναι αυθόρμητες αλλά οι … κρατικές (και μη) υπηρεσίες του Ισραήλ και των αγγλοσαξονικών κρατών κάνουν ότι μπορούν για να τις ενισχύσουν.

Τι φοβήθηκαν

Αυτό ακριβώς φοβήθηκε το σημερινό καθεστώς. Η κατάσταση όσο συνεχίζονται οι διαδηλώσεις θυμίζει όλο και περισσότερο τη Συρία του Άσσαντ πριν έντεκα χρόνια. Κάπως έτσι ξεκίνησε εκεί ο εμφύλιος.

Όσο η εμπλοκή του Ιράν σε πολέμους και συγκρούσεις είναι διευρυμένη, το τελευταίο που επιθυμεί το καθεστώς είναι μια εσωτερική αναταραχή. Ιράκ, Συρία, Υεμένη, Λίβανος και άλλες περιοχές, ζουν στο πετσί τους την εμπλοκή του ιρανικού καθεστώτος στα εσωτερικά τους .

Μέχρι και στον πόλεμο της Ουκρανίας το Ιράν έχει ξεκάθαρη εμπλοκή, στο πλευρό των Ρώσων. Έτσι, μεταδίδεται σήμερα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, είναι ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία:

«Το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες (…) αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν», δήλωσε.

του Δημήτρη Παπαφώτη

από πηγές του διεθνή Τύπου

 

Πύργος: Κινδυνεύουν μαθητές στο ΕΠΑΛ;

 

Φρενήρης καταδίωξη οδηγού που τραυμάτισε αστυνομικό

 

«Βρέχει» χρήμα τον Δεκέμβριο – Ημερομηνίες

 

Θεοδώρα Δούρου: Η 29χρονη πιλότος του Mirage που «τρέμουν» οι Τούρκοι

 

Νέο έκτακτο επίδομα σε 100.000 ανέργους 250€

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις