Στα 9,25 ευρώ το φρέσκο λάδι

Με 9,25€/κιλό στον παραγωγό αγοράζει το φρέσκο ελαιόλαδο ελαιοτριβείο στην Ηλεία!

Οι παραγωγοί που ξεκίνησαν την συγκομιδή του ελαιοκάρπου  δεν είναι πολλοί ακόμα. Σταδιακά ο αριθμός τους θα αυξάνεται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τιμή θα πέσει, όπως γινόταν άλλες χρονιές.

Χρήματα φέτος στον παραγωγό

Και αυτό, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς στο papafotis.gr οφείλεται σε παράγοντες τόσο του εσωτερικού (πολύ χαμηλή φετινή παραγωγή, έως και 50% λιγότερη από πέρυσι), όσο και του εξωτερικού, με την ξηρασία και τις ασθένειες σε Ιταλία και ιδίως στην Ισπανία, να εκμηδενίζουν σχεδόν, την φετινή παραγωγή.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι η μια μετά την άλλη οι χώρες της Μεσογείου ανακοινώνουν απαγόρευση εξαγωγών ελαιολάδου, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι οι υψηλές τιμές το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν.

Θα υπάρχει δηλαδή η ζήτηση, χωρίς να συνοδεύεται από ανάλογη προσφορά. Αυτή η εκτίμηση «κυκλοφορεί» ανάμεσα σε ανθρώπους της Αγοράς.

Πονοκέφαλος τα μεροκάματα

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους παραγωγούς φέτος έχουν αναδειχθεί τα μεροκάματα. Και συγκεκριμένα το ύψος αυτών. Ακούγονται ότι κάποιοι ζητούν έως και 60 ευρώ την ημέρα (!!!) για την συγκομιδή.

Καθώς «χέρια» δεν υπάρχουν και η τελική τιμή φέτος είναι πολύ υψηλή (ξεκίνησε με 9,25€/κιλό) κάποιοι επικαλούνται το… «νόμο της προσφοράς και της ζήτησης» και απαιτούν «τρελά» μεροκάματα.

Μια προσπάθεια για συμβιβασμό στα 45ευρώ/ημέρα καταβάλει Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, τουλάχιστον για την περιοχή τους.

Το τι τελικά θα γίνει, μένει να το δούμε…

Εισφορά Δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023 -2024

Αποποίηση ευθύνης

Το papafotis.gr δεν έχει σκοπό να σας πει σε ποιες τιμές θα πουλήσετε και θα αγοράσετε. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσετε εσείς και μόνο εσείς προσωπικά.

Μοναδικός σκοπός μας είναι να είστε καλά πληροφορημένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Όλα όσα διαβάζετε εδώ είναι πληροφορίες για την ενημέρωσή σας και όχι συμβουλές για εμπορικές πράξεις. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…

 

Δείτε και άλλες δημοσιεύσεις για ελιά & ελαιόλαδο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *