Τρίτη, 8 Απριλίου 2025

«Ηχηρό ράπισμα» στη woke ΝΔ του Μητσοτάκη η επαναφορά του καθολικού αποκλεισμού των ομοφυλοφίλων από την αιμοδοσία

Share

«Ηχηρό ράπισμα» στη woke πολιτική ατζέντα που επιχείρησε να επιβάλει στις ζωές μας με το «έτσι θέλω» η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί η απόφαση του Δ΄ τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου!

Ακυρώνεται η υπουργική απόφαση του 2022, η οποία σε μια προσπάθεια να διορθώσει την πλήρη απαγόρευση αιμοδοσίας για άτομα με ομοφυλοφιλικές σχέσεις, μία ρύθμιση που είχε θεσπιστεί τη δεκαετία του ’80, όταν η διασπορά του HIV ήταν διαδεδομένη, παραβίασε δύο γνωμοδοτήσεις χωρίς επιστημονική υποστήριξη…

Ήταν 10 Ιανουαρίου 2022, όταν ο τότε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιδεικνύοντας απαράμιλλη ζέση στην επιβολή της woke ατζέντας(!!!) και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα ανακοίνωναν την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που καθόριζε το περιεχόμενο του εντύπου «Ιστορικό αιμοδότη», επισημαίνοντας για πρώτη φορά την αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Μέχρι τότε, το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας προσδιόριζε ότι όποιος είχε έστω μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977 δεν μπορούσε να γίνει εθελοντής αιμοδότης.

Τροποποίηση

Πριν από την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, η Συμβουλευτική Επιτροπή Αιμοδοσίας είχε προτείνει τον Δεκέμβριο του 2021 την τροποποίηση του εντύπου «Ιστορικό αιμοδότη», συμπεριλαμβάνοντας τον αποκλεισμό από την αιμοδοσία ανδρών που είχαν οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή με άνδρες τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και γυναικών που είχαν σεξουαλική επαφή με άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άνδρες τους τελευταίους 12 μήνες.

Η γνωμοδότηση της επιτροπής έγινε αποδεκτή από το υπουργείο, εκτός από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις, οι οποίες αφαιρέθηκαν πλήρως από το έντυπο «Ιστορικό αιμοδότη».

Μία αντίστοιχη πρόταση, που δεν ήταν δεσμευτική, προήλθε από επιτροπή που είχε συσταθεί το 2021 στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, και πρότεινε την «κατάργηση της υφιστάμενης πλήρους απαγόρευσης αιμοδοσίας και την αντικατάστασή της με την απαγόρευση αιμοδοσίας για όσους είχαν σεξουαλική επαφή τους τελευταίους τρεις μήνες με άτομο ή άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».

Οι ευάλωτες ομάδες αφορούν κοινότητες όπου ο ιός HIV εντοπίζεται στατιστικά σε υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο.

Παρά τις δύο γνωμοδοτήσεις που πρότειναν διαφορετικά χρονικά διαστήματα για τον έλεγχο του αίματος, το υπουργείο Υγείας  προχώρησε σε πλήρη κατάργηση του αρχικά αδίκου καθολικού αποκλεισμού των ανδρών με ομοφυλοφιλικές σχέσεις χωρίς σχετική μελέτη.

Η υπόθεση τέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο δέχτηκε αιτήσεις ακύρωσης από έξι πανελλήνια σωματεία ασθενών με μεσογειακή αναιμία και δύο εκ των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών που πάσχουν από μεταγγισιοεξαρτώμενη μείζονα μεσογειακή αναιμία.

Οι αιτούντες ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης ως αντίθετης στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία, ειδικά όσον αφορά τον καθορισμό των περιπτώσεων αποκλεισμού από την αιμοδοσία.

Το σκεπτικό

Στο σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας τονίζεται ότι ο καθορισμός λόγων οριστικού ή προσωρινού αποκλεισμού από την αιμοδοσία που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά, πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και συγκεκριμένα σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Αυτό τεκμηριώνει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων μέσω της μεταγγίσεως αίματος από τις καθοριζόμενες μορφές σεξουαλικής συμπεριφοράς των υποψηφίων αιμοδοτών.

Κατά την αξιολόγηση των δεδομένων λαμβάνονται υπόψη και τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, οι εξελίξεις της επιστήμης σχετικά με τους ελέγχους και τη διαδικασία επεξεργασίας του αίματος, καθώς και ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας στην χώρα.

Πηγή: NewsFire.GR

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις