Η σουφιστική κοινότητα Menzil, επί δεκαετίες μία από τις πλέον επιδραστικές ισλαμικές οργανώσεις στην Τουρκία, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας σφοδρής εσωτερικής διαμάχης, όπως γράφει ο έμπειρος σε θέματα Θράκης, τουρκικού επεκτατισμού και Τουρκίας, δημοσιογράφος Νίκος Αρβανίτης.
Μετά τον θάνατο του πνευματικού της ηγέτη, Σεΐχη Αμπντουλμπακί Ελ-Χουσεΐνι, το 2023, η κληρονομιά του μετατράπηκε σε “μήλον της έριδος” μεταξύ των τριών γιων του: Σακί, Μουμπάρακ και Φατάχ Ελ-Χουσεΐνι.
Η διαμάχη αυτή δεν αφορά μόνο την πνευματική καθοδήγηση των πιστών, αλλά και ένα εκτεταμένο οικονομικό και πολιτικό δίκτυο με βαθιές διασυνδέσεις με το καθεστώς Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP.
Το Menzil ως Παραθρησκευτικό Πλέγμα Εξουσίας
Το Menzil, παρακλάδι του τάγματος Νακσμπαντί με έδρα το Adıyaman, έχει αναπτύξει σημαντική επιρροή στον συντηρητικό μουσουλμανικό πληθυσμό της Τουρκίας.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και την εκκαθάριση της FETÖ, το Menzil ενίσχυσε τις σχέσεις του με την εξουσία του Ερντογάν, προσφέροντας θρησκευτική νομιμοποίηση και κομματική στήριξη.
Αυτή η στενή σχέση οδήγησε σε διορισμούς πολυάριθμων οπαδών του Menzil σε κρίσιμες θέσεις, ιδίως στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και σε κρατικές προμήθειες.
Η κοινότητα ίδρυσε ένα δίκτυο επιχειρήσεων, ΜΚΟ, εκπαιδευτικών και υγειονομικών ιδρυμάτων, συνθέτοντας ένα de facto παρα-κρατικό δίκτυο επιρροής.
Η Διαμάχη των Αδελφών και η “Ιερή Προδοσία” στο Çorum
Η μετά θάνατον διεκδίκηση της ηγεσίας από τους τρεις γιους οδήγησε στη διάσπαση της κοινότητας σε τρεις αντίπαλες ομάδες.
Η πρόσφατη σύγκρουση στο Çorum αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διαμάχης. Τα αδέρφια Μουμπάρακ και Φατάχ, μέσω της εταιρείας Erol İnşaat, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την εκκένωση ενός κτιρίου “dergah” (θρησκευτικού χώρου) που ελέγχεται από την ομάδα του Σακί.
Η εταιρεία ισχυρίστηκε ιδιοκτησία, ενώ ο αντίπαλος σύλλογος υποστήριξε ότι το κτίριο είναι “vakıf” (θρησκευτικό ίδρυμα) και λειτουργεί ως τζαμί και σχολείο.
Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο της προσφυγής των Μουμπάρακ και Φατάχ ήταν η επίκληση του Επαναστατικού Νόμου 677 του 1925, ο οποίος απαγορεύει τις θρησκευτικές στοές και τάγματα.
Αυτή η κίνηση, που προσβάλλει ευθέως τη θεμελιώδη φύση του ίδιου τους του τάγματος, χαρακτηρίστηκε ως “ιερή προδοσία” από τους υποστηρικτές του Σακί και προκάλεσε κύμα κατακραυγής στην κοινότητα.
Ιφτάρ στα Πομακοχώρια με παρουσία ισλαμιστικού θρησκευτικού τάγματος