Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024

Η Signa Holding χρεοκόπησε!

Share

Η Signa Holding του Αυστριακού μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο κήρυξε σήμερα πτώχευση!

Ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης προκειμένου να τεθεί σε διαδικασία εσωτερικής αναδιάρθρωσης.

“Παρά τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για εξωδικαστική αναδιάρθρωση”, ανακοίνωσε η εταιρία.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ιδιοκτήτης του Chrysler Building στη Νέα Υόρκη, Ρενέ Μπένκο παραχώρησε την προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου στον εμπειρογνώμονα αναδιάρθρωσης Αρντ Γκάιβιτς.

Την περασμένη Παρασκευή δε, κήρυξε πτώχευση η θυγατρική της στη Γερμανία Signa Real Estate Management Germany.

Όπως σημειώνει το Reuters, η πλέον απότομη αύξηση των επιτοκίων στην 25χρονη ιστορία της ευρωζώνης έχει οδηγήσει σε βουτιά των τιμών των ακινήτων στη Γερμανία, όπου δραστηριοποιούνταν μεγάλο μέρος των εργασιών του ομίλου.

Η Signa απέδωσε τα προβλήματά της σε εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις δραστηριότητές της στα ακίνητα.

Επίσης, στην πίεση που ασκείται στα καταστήματα λιανικής διάσημων εμπορικών ευρωπαϊκών δρόμων.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, τον Οκτώβριο είχε προηγηθεί η πτώχευση του λιανικού βραχίονα του ομίλου Signa Sports United.

“Στον τομέα των ακινήτων, εξωτερικοί παράγοντες είχαν το τελευταίο διάστημα αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων”, τονίζει ο Όμιλος.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι, στόχος του είναι να αναδιαρθρωθεί ώστε να επιστρέψει στην κερδοφορία, με διάθεση ποσοστού έως 30% στους πιστωτές.

Η Signa θεωρείτο για χρόνια ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ομίλους στον κλάδο των ακινήτων και των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reuters, διέθετε assets αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ!

Η εταιρεία είχε βρεθεί υπό μεγάλο δανεισμό από τράπεζες. Μεταξύ αυτών η ελβετική Julius Baer, που αποκάλυψε ότι είχε έκθεση στη Signa άνω των 600 εκατ. ελβετικών φράγκων (678 εκατ. δολάρια).

Η Signa ιδρύθηκε το 2006 ως διάδοχος της Immofina.

Πέρα από τον τομέα των κτηματομεσιτικών η εταιρία επένδυσε και στο λιανικό εμπόριο. Εξαγόρασε μεταξύ άλλων, τις γερμανικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων Galeria Kaufhof και Kika/Leiner και την Globus στην Ελβετία.

Το 2018 ο Ρενέ Μπένκο απέκτησε εμμέσως το 24% των αυστριακών εφημερίδων “Krone” και “Kurier”.

Τα πιο διάσημα ακίνητα της Signa στη Βιέννη περιλαμβάνουν το “Χρυσό τετράγωνο” και το ξενοδοχείο Hyatt.

Βρίσκοται στην ακριβότερη περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας.

Ο Όμιλος Signa κατασκευάζει ακόμη τον Πύργο του Έλβα (Elbtower) στο Αμβούργο, όπου πλέον έχουν παγώσει οι εργασίες.

Στη Νέα Υόρκη συμμετέχει στην ιδιοκτησία του διάσημου Chrysler Building.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις