Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Η Ρωσία εντείνει τα χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Share

Η Ρωσία εντείνει τα χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν σχεδόν δώδεκα ουκρανικές εγκαταστάσεις κρίσιμων υποδομών σε μια μεγάλη αεροπορική επιδρομή νωρίς στις 7 Μαΐου, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε τρεις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς σοβιετικής εποχής, δήλωσαν αξιωματούχοι του Κιέβου.

Η πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι κατέρριψε 39 από τους 55 πυραύλους και 20 από τα 21 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, η οποία συσσωρεύει περισσότερη πίεση στο πολιορκημένο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.

“Άλλη μια μαζική επίθεση στην ενεργειακή μας βιομηχανία!” έγραψε ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο στην εφαρμογή Telegram.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην περιοχή του Κιέβου και ένας τραυματίστηκε στην περιοχή του Κιροβοχράντ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ihor Klymenko.

Περίπου 350 διασώστες έκαναν αγώνα δρόμου για να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε πολλαπλές ενεργειακές εγκαταστάσεις, 30 σπίτια, οχήματα δημόσιων μεταφορών, αυτοκίνητα και έναν πυροσβεστικό σταθμό, είπε.

Στο στόχαστρο μπήκαν εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας στις περιοχές Πολτάβα, Κιροβογκράντ, Ζαπαρόζιε, Λβοφ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Βινίτσια, δήλωσε ο Γκαλούσενκο.

Το χτύπημα ήταν το τελευταίο σε ένα κύμα επιθέσεων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Οι επιθέσεις έχουν ήδη αναγκάσει τις αρχές να επιβάλουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές, αλλά ο πλήρης αντίκτυπός τους θα γίνει πιθανότατα αισθητός αργότερα μέσα στο έτος, όταν η κατανάλωση ενέργειας θα κορυφωθεί στην κορύφωση του καλοκαιριού και το χειμώνα.

Εκτός από τη νοτιοανατολική Ζαπορίζια, όλες αυτές οι περιοχές βρίσκονται μακριά από τις γραμμές του μετώπου στα ανατολικά, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες και η Ρωσία κερδίζει έδαφος.

Ο Γκαλούσενκο δεν κατονόμασε τις εγκαταστάσεις που επλήγησαν, στο πλαίσιο μιας πολιτικής μυστικότητας σε καιρό πολέμου που το Κίεβο λέει ότι είναι απαραίτητη για να αποτρέψει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές.

Ο κυβερνήτης του Λβόφ, Μαξίμ Κοζίτσκι δήλωσε ότι η Ρωσία επιτέθηκε επίσης σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή του στα δυτικά της χώρας, μετέδωσε το Radio Free Europe/Radio Liberty.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους, αλλά θεωρεί το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα ως νόμιμο στρατιωτικό στόχο.

Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν την ημέρα που η Ουκρανία τιμά τη νίκη επί του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που τόνισε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του στο Telegram.

“Ο κόσμος έζησε την αναβίωση του ναζισμού – στις 5 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2022. Και σήμερα, όλοι όσοι θυμούνται τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έζησαν μέχρι σήμερα νιώθουν deja vu”, είπε.

Ο διαχειριστής του δικτύου Ukrenergo δήλωσε στο Telegram ότι ο εξοπλισμός σε μία από τις εγκαταστάσεις του στην κεντρική Ουκρανία υπέστη ζημιές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην κεντρική περιοχή Πολτάβα, μια εγκατάσταση ενεργειακής υποδομής χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, προκαλώντας πυρκαγιά, έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής Πολτάβα Filip Pronin.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα.

Οι κυβερνήτες των περιφερειών Vinnytsia και Zaporizhzhia δήλωσαν ξεχωριστά ότι υπέστησαν ζημιές κρίσιμες εγκαταστάσεις πολιτικής υποδομής, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Όλοι οι πύραυλοι με στόχο το Κίεβο καταστράφηκαν, δήλωσε ο Serhiy Popko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, στο Telegram. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Τα συστήματα αεράμυνας συμμετείχαν επίσης στην απόκρουση της ρωσικής επίθεσης πάνω από την περιοχή του Λβιβ, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, όπου σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Gazprom δήλωσε ότι θα στείλει 42,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (εκατ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας την Τετάρτη, σε σύγκριση με 42,3 εκατ. κυβικά μέτρα που είχαν σταλεί την Τρίτη.

Brussels Signal

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις