Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η Ουκρανία χτυπά τρίτο ρωσικό διυλιστήριο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Share

Η Ουκρανία χτυπά τρίτο ρωσικό διυλιστήριο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι τρεις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις τελευταίες δύο ημέρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της δυναμικότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας” σύμφωνα με το Bloomberg

Το χτύπημα στο διυλιστήριο της Rosneft στο Ryazan περίπου 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) νοτιοανατολικά της Μόσχας αφορούσε μια εγκατάσταση που έχει δυναμικότητα 17,1 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ή περίπου 340.000 βαρέλια/ημέρα.

Πρόκειται για σημαντικό προμηθευτή καυσίμων κίνησης για τις ρωσικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα. Είναι το δεύτερο θύμα που πετυχαίνει η Ουκρανία και στο οποίο έχει προκαλέσει ζημιές σε εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% της δυναμικότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας, τις τελευταίες δύο ημέρες.

Αργότερα την Τετάρτη, το ανεξάρτητο διυλιστήριο του Νοβοσαχτίνσκ στη νότια περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας διέκοψε τη λειτουργία του μετά από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Γκολούμπεφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τυχόν ζημιές.

Η μονάδα έχει δυναμικότητα 5,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ή περίπου 112.000 βαρέλια την ημέρα.

Το τελευταίο κύμα επιθέσεων που ξεκίνησε την Τρίτη προκάλεσε ζημιές σε μια μονάδα του διυλιστηρίου Norsi της Lukoil PJSC στο Νίζνι Νόβγκοροντ και έπληξε μια αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή Oryol.

Τα ουκρανικά μη επανειλημμένα αεροσκάφη έβαλαν επίσης στο στόχαστρο το σημαντικό διυλιστήριο Kinef της Surgutneftegas PJSC που εστιάζει στις εξαγωγές στο Kirishi, στην ακτή της Βαλτικής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Λένινγκραντ Drozdenko.

Τα πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν στόχο να διαταράξουν τις ρωσικές εξαγωγές και τον εφοδιασμό καυσίμων του ρωσικού στρατού στις γραμμές του μετώπου.

“Πολεμάμε οτιδήποτε χρηματοδοτεί τον ρωσικό στρατό και τον πόλεμο”, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι, μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους σε τρεις πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. “Η Ρωσία πολεμά τους πολίτες και τις πολυκατοικίες”.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την Τετάρτη, εν μέσω ενδείξεων περιορισμού της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων και των συνεχιζόμενων επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια.

“Όχι μόνο οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνονται, αλλά [οι επιθέσεις] θα περιορίσουν επίσης τις ρωσικές εξαγωγές ντίζελ και ίσως τις μετατρέψουν σε εισαγωγέα βενζίνης. Οι Ρώσοι πελάτες πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες και η Ρωσία πρέπει να αγοράσει από την παγκόσμια αγορά”, δήλωσε την Τετάρτη ο Andy Lipow της Lipow Oil Associates.

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις