H Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών ήταν ανάμεσα στις έξι του κόσμου που επιλέχτηκαν για να παρουσιαστούν στο 50ο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών 2024 (EBMT) σε 6.000 συνέδρους από 100 χώρες.
Το EBMT είναι ένας μη κερδοσκοπικός ιατρικός και επιστημονικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1974 και φιλοξενεί ένα μοναδικό μητρώο ασθενών που παρέχει μια δεξαμενή δεδομένων για τη διεξαγωγή μελετών και την αξιολόγηση των νέων τάσεων.
Η επιλογή των διοργανωτών να παρουσιαστεί στο συνέδριο η Μονάδα της Πάτρας αποδεικνύει το υψηλό της επιστημονικό επίπεδο και το βαρυσήμαντο έργο της που επάξια ανταγωνίζεται τις υπηρεσίες των μεγαλύτερων Μονάδων Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του κόσμου.
Για την παρουσίαση της Μονάδας της Πάτρας γυρίστηκε ένα εξαιρετικό βίντεο, στη διάρκεια του οποίου οι άνθρωποί της, όπως και οι άνθρωποι του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή» και του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών παρουσιάζουν κάθε στάδιο του έργου τους. Επικεφαλής του έργου αυτού ο καθηγητής και διευθυντής της ΜΜΜΟ, της Αιματολογικής Κλινικής και του ΚΕΔΜΟΠ Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.
Μέσα από τις περιγραφές και τις εικόνες που επέλεξαν αναδεικνύουν τη δυναμική του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και της περιοχής μας γενικότερα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του ΠΓΝΠ έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται και να προγραμματίζει ασθενείς για αλλογενή, αυτόλογη μεταμόσχευση, καθώς και χορήγηση κυτταρικών θεραπειών (CAR-T cells).
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Σπυριδωνίδης και η αιματολόγος διευθύντρια ΕΣΥ Μαρία Λίγκα, έχουν διενεργηθεί περί τις 700 μεταμοσχεύσεις.
Η ΜΜΜΟ διαθέτει πλέον έξι μεταμοσχευτικές κλίνες και θάλαμο ημερήσιας νοσηλείας, επαυξάνοντας την ικανότητα της Μονάδας για υποστήριξη σημαντικά αυξημένου αριθμού αντιμετωπιζομένων περιστατικών. Η πλήρως ανακαινισμένη ΜΜΜΟ τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη μακρά νοσηλεία σε αποστειρωμένες συνθήκες των ευπαθών ασθενών. Ο απαραίτητος ειδικός εξοπλισμός αναβαθμίστηκε πλήρως και συμπληρώθηκε, ώστε να διασφαλιστεί η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη δημιουργία ενός αισθητικά αυτοτελούς χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί επικουρικά στη σωματική και ψυχολογική αποθεραπεία των ασθενών. Παράλληλα, η ΜΜΜΟ διαθέτει δωρεάν σε ασθενείς κατά το στάδιο της αποθεραπείας τους μετά τη μεταμόσχευση, διαμέρισμα πλησίον του νοσοκομείου.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ
Εντός του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστήμιου Πατρών λειτουργεί η «Εργαστηριακή υποδομή του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών GMP-Εργαστήριο Δημήτριος Λόης», με σκοπό την παραγωγή κυτταρικών θεραπειών, έχοντας ως βάση τα διεθνή πρότυπα και τις Αρχές Ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής (GMP). Στο Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών, πέραν της επεξεργασίας κυτταρικών προϊόντων για το πρόγραμμα Μεταμόσχευσης, στόχος είναι η και in house παραγωγή κυτταρικών προϊόντων για χορήγηση στον άνθρωπο, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.
ΚΕΔΜΟΠ «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ»
Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή» αποτελεί επίσημα το 1ο αδειοτημένο κέντρο δοτών στη χώρα μας, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας και λειτουργεί με πλήρη αδειοδότηση υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Επιπλέον ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο επιτόπιος έλεγχος που διενεργήθηκε στις 31.01.2024 από την ομάδα ελέγχου του ΕΟΜ.
Μέχρι σήμερα το ΚΕΔΜΟΠ αριθμεί πλέον των 86.000 υποψηφίων δοτών και 238 δωρεές μοσχευμάτων.
Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ