Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Η Κύπρος στο στόχαστρο των Τούρκων

Share

Η Κύπρος στο στόχαστρο των Τούρκων.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι δύο ηγεσίες μοιάζουν να αδυνατούν να στηρίξουν μια ενιαία Εθνική γραμμή ανάμεσα στα δύο κράτη, ενώ φωνές όπως της κας Μπακογιάννη, προσπαθούν να πείσουν πως υπάρχουν ιστορικές ευκαιρίες συνεργασίας και πως και αδελφικές σχέσεις των δύο λαών, ο Τουρκικός πολιτικός κόσμος, δημόσια και επίσημα, δηλώνει την εχθρότητα του προς τον Ελληνισμό.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, παρόντος του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ,  δήλωσε:

«Αν υπάρχει ελληνικό κράτος στα νότια της Κύπρου, υπάρχει ένα τουρκικό κράτος στο βορρά. Υπάρχει η «ΤΔΒΚ».

Αυτό δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση».

«Θα συνεχίσουμε να δοξάζουμε την εθνική μας υπόθεση με τα ιστορικά βήματα που κάνουμε μαζί, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της Αμμοχώστου.

Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, παρά τα άδικα και παράνομα εμπάργκο, θα κάνουμε την Κύπρο το μαργαριτάρι και «κόρη του ματιού» της Ανατολικής Μεσογείου και θα την κάνουμε ένα εντελώς διαφορετικό πόλο έλξης».

Στην ίδια γραμμή η εφημερίδα Güneş γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επισκέφθηκε το συγκρότημα οθωμανικών αρχείων της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων στην Κωνσταντινούπολη, όπου και έγινε δεκτός από τον καθηγητή Δρ. Ουγούρ Ουνάλ (Uğur Ünal), διευθυντή των Κρατικών Αρχείων και ενημερώθηκε για το αρχείο, όπως αναφέρεται στην επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Τατάρ συνοδευόταν από τον Εζντάν Σαντραζάμ (Ejdan Sadrazam) λεγόμενο διευθυντή του «κρατικού αρχείου» και τη Φατμά Ντεμιρέλ (Fatma Demirel) λεγόμενη γενική πρόξενος της «ΤΔΒΚ» στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, είχε επίσης την ευκαιρία να εξετάσει τη συμφωνία μίσθωσης που υπεγράφη μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βρετανικού Βασιλείου το 1878 και δήλωσε ότι εάν το έγγραφο αυτό δεν ήταν διαθέσιμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προβεί σε διαφορετικές θέσεις, αλλά όπως φαίνεται στο έγγραφο αυτό, η διοίκηση του νησιού αφέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν μεταβιβάστηκαν.

Λέγοντας ότι και μόνο από αυτό το έγγραφο μπορεί να γίνει κατανοητή η σημασία του αρχείου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ένα έθνος που μεταφέρει το παρελθόν του στο μέλλον θα καταλαμβάνει πάντα τη θέση του στην ιστορία.

ΕΣΗΕΠΗΝ Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ΦΩΤΟ

Τόνισε δε ότι για να επιβιώσει ένα έθνος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε Τούρκος νέος πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί αυτό το αρχείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό.

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις