Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Η Ελλάδα «κλειδώνει» το Ανατολικό Αιγαίο με πλωτά ραντάρ

Share

Η Ελλάδα «κλειδώνει» το Ανατολικό Αιγαίο με πλωτά ραντάρ!

Πρόκειται για πατέντα που κατοχύρωσε ελληνική εταιρεία και με κορμό σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ υιοθετήθηκε και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι σε φάση ουσιώδους ανάπτυξης ενός δικτυοκεντρικού συστήματος.

Η ανάπτυξη αυτού του δικτυοκεντρικού συστήματος είναι πάγιο αίτημα δεκαετιών. Αυτό θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ανταλλαγή πληροφοριών-δεδομένων σε πραγματικό χρόνο είναι κάτι έπρεπε να είχαμε κάνει καιρό τώρα. Σε αυτό, έχουν πάρει προβάδισμα οι Τούρκοι αλλά έστω και τώρα μπορούμε να… «σώσουμε» την παρτίδα.

Ειδικότερα, από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υπογράφηκε σύμβαση για την υλοποίηση του Διακρατικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΠΕΑΣ), όπως αναφέρεται η ανάπτυξη των πλωτών ραντάρ.

Στόχος, σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή που μίλησε στα «ΝΕΑ», είναι τέτοιες πλατφόρμες να τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία ώστε να «σαρώνουν» όλα τα ανατολικά σύνορα.

Πρόκειται για πυλώνες που έχουν ύψος έως και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε πρώτη φάση θα είναι εφοδιασμένοι με σύγχρονα ραντάρ AESA,
κάμερες, UAV και συστήματα μετάδοσης και αναμετάδοσης δεδομένων, καθώς

Πέρα από την επιτήρηση των θαλάσσιων διελεύσεων θα λειτουργούν και ως κόμβοι προώθησης δεδομένων.

Όπως εξηγούν από τη σχεδιαστική ομάδα, θα μπορεί, για παράδειγμα, την εικόνα που καταγράφουν οι κάμερες ή το οργανικό UAV σε πραγματικό χρόνο ή τα δεδομένα των στόχων που θα εντοπίζει το ραντάρ της πλατφόρμας να τα μεταδίδει εκείνη τη στιγμή σε υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη, δορυφόρους ή και απευθείας στα επιτελεία, αλλά και να λειτουργούν ως σύστημα αναμετάδοσης δεδομένων αντιστρόφως.

Το σκεπτικό είναι σχετικά απλό, καθώς ακολουθείται το σχέδιο μιας πλωτής πλατφόρμας πετρελαίου όπως εκείνες στον Κόλπο του Μεξικού και, αφού μειώνεται το μέγεθός της, μετατρέπεται μεταξύ άλλων και σε πλατφόρμα επιτήρησης.

Όπως επεσήμαναν στα «ΝΕΑ» οι ιθύνοντες, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της εν λόγω πλατφόρμας σε μέγεθος ώστε να χωράει και ελικοδρόμιο καθώς και άλλα συστήματα…

Οι προοπτικές και επιλογές είναι ουσιαστικά αμέτρητες καθώς σε αυτό μπορεί να… «κουμπώσει» ότι θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2025 θεωρείται το έτος «κλειδί» για το όλο πρόγραμμα.

Τότε θα τοποθετηθεί η πρώτη πλατφόρμα και θα γίνουν οι δοκιμές, ώστε μετά να τοποθετηθούν άλλες έξι με τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού.

«Κλειδώνει» το Ανατολικό Αιγαίο

Με εμβέλεια του ραντάρ επιτήρησης AESA περίπου 40 χιλιομέτρων, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να «κλειδώσουν» από πλευράς επιτήρησης το Ανατολικό Αιγαίο με επτά τέτοιες πλατφόρμες.

Το έργο «Μη επανδρωμένες ημισταθερές θαλάσσιες πλατφόρμες για θαλάσσια επιτήρηση» (USSPS) ξεκίνησε το 2021 και αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP).

Το σύστημα USSPS στοχεύει στον συνδυασμό καινοτόμων λύσεων για την ενσωμάτωση και τον συντονισμό των δυνατοτήτων C5ISTAR για τη δημιουργία δικτύων θαλάσσιας επιτήρησης αισθητήρων που βασίζονται σε ημισταθερές μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Αυτό το τριετές πρόγραμμα μελέτης, σχεδίασης, πρωτότυπης και δοκιμής της λύσης αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Το κόστος του είναι στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,4 έχουν προέλθει από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, τα 12,8 εκατομμύρια από την ΕΕ και τα 1,3 από ιδιώτες επενδυτές.

Πηγή: tanea.gr

 

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις