«Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ήταν ντροπή» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Ζέμαν.
Με θέα τις όχθες του ποταμού Αυλώνα -με τις εμβληματικές γέφυρες του Καρόλου της Πράγας να είναι ορατές από τα παράθυρα- διακεκριμένοι βουλευτές, ακαδημαϊκοί και άλλοι αξιωματούχοι από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν για ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γεωστρατηγικών Μελετών Geopolitikon.
Το συνέδριο, το θέμα του οποίου ήταν “Παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο και την Ουκρανία”, σηματοδότησε την 25η επέτειο του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.
Μεταξύ των υψηλόβαθμων πολιτικών προσωπικοτήτων που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν ο πρόεδρος της Τσεχίας Miloš Zeman, ο επικεφαλής της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (SPD) Tomio Okamura, ο βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Petr Bystron, ο Τσέχος βουλευτής Jaroslav Foldyna και ο Τσέχος ευρωβουλευτής Dr. Ivan David, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Υγείας της Τσεχίας.
Αρκετοί ακαδημαϊκοί από συναφείς τομείς ήταν επίσης παρόντες.
Το συνέδριο ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις των πολέμων στο Κοσσυφοπέδιο και την Ουκρανία, με τον διοργανωτή -πολιτικό επιστήμονα Iljic Milutin- να υποστηρίζει ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, οδηγώντας σε επακόλουθους επιθετικούς πολέμους των ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Miloš Zeman, κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων σχολίων του συνεδρίου, επέκρινε έντονα την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, καταγγέλλοντας ότι υποστηρίζει ένα κράτος που συνδέεται με δομές μαφίας και καταπίεση της σερβικής μειονότητας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι η συλλογική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Δύση ήταν και παραμένει “ντροπή”.
Ο Ζέμαν υποστήριξε ότι “το Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο”, καθώς “οι μεγάλες δυνάμεις επιβάλλουν τη θέλησή τους σε μικρότερα κράτη και αλλάζουν αδίστακτα τα υπάρχοντα σύνορα”.
Ζήτησε συνέπεια στα διεθνή πρότυπα, συγκρίνοντας την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
“Δεν κάνουμε τον κόσμο καλύτερο με το να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν ή ότι έχουν εξαφανιστεί”, δήλωσε ο Ζέμαν.
“Οι περιπτώσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Ουκρανίας μας διδάσκουν πόσο σκληρές και ανυποχώρητες μπορούν να είναι οι υπερδυνάμεις όταν πρόκειται για τα συμφέροντά τους.
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην τα παρατάμε μπροστά στη μεγάλη δύναμη, να επιμένουμε και να προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε πολύ οδυνηρές αδικίες.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ηθική και οι αξίες προβάλλονται συχνά, αλλά κυρίως χρησιμοποιούνται για να χτυπηθούν οι ιδεολογικοί αντίπαλοι.
Μου λείπει πάντα η συνηθισμένη ανθρωπιά μέσα σε αυτούς τους χείμαρρους των αξιοθρήνητων λέξεων. Και είναι ακριβώς η ανθρωπιά που μας προστάζει να σταθούμε στο πλευρό εκείνων που υφίστανται την αδικία”.
Ο Okamura, από την πλευρά του, υπογράμμισε το ιστορικό πλαίσιο του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των εθνών, τονίζοντας τη σημασία και την οικουμενικότητά του.
Ο ίδιος επέκρινε τις ενέργειες που γίνονται κατά των εθνών που επιδιώκουν την ανεξαρτησία και καταδίκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι “είναι ρητά χτισμένη πάνω στην άρνηση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τα καταπιεσμένα έθνη που επιδιώκουν την ανεξαρτησία”, αλλά ότι “συστηματικά εξαλείφει αυτό το δικαίωμα στην κυριαρχία των εθνών στο έδαφός τους”.”
Next, Το μέλος της Bundestag Petr Bystron, ο οποίος σύντομα θα είναι ευρωβουλευτής του αντιπαγκοσμιοποιητικού AfD μετά τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας και η βίαιη απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου ήταν μια κομβική στιγμή στην πολιτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Bystron υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ μεταβλήθηκε από αμυντική συμμαχία σε εργαλείο των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ μέσω του πολέμου.
Ο Bystron καταδίκασε επίσης την εμπλοκή της Γερμανίας, η οποία σηματοδότησε την πρώτη επιθετική πράξη της από το 1945.
Επέκρινε την αιτιολόγηση του πολέμου από τη Γερμανία, επικαλούμενος ψευδείς ειδήσεις και ψέματα, συμπεριλαμβανομένου του διαψευσμένου ισχυρισμού του τότε Γερμανού υπουργού Άμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ σχετικά με το “Σχέδιο του πετάλου” για την εκδίωξη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του AfD επεσήμανε τους παραλληλισμούς μεταξύ της παρουσίασης ψευδών στοιχείων για τη δικαιολόγηση στρατιωτικών ενεργειών στο Ιράκ και της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο.
Προειδοποίησε να μην εμπιστεύεται κανείς τους πολιτικούς, ιδίως εκείνους με παγκοσμιοποιητικές ατζέντες που πιέζουν για πόλεμο, υποστηρίζοντας την ενδελεχή διερεύνηση και τον σκεπτικισμό απέναντι σε οποιαδήποτε εμπλοκή σε ξένες συγκρούσεις.
“Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου,” στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, συνέχισε ο Bystron, “είναι απολύτως προφανής”, προσθέτοντας ότι “μετά από 25 χρόνια, έχουμε αρκετά στοιχεία για να αξιολογήσουμε ότι ήταν πράγματι ένα λάθος, και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε αυτό το λάθος. Η εποχή του μονοπολικού κόσμου, η εποχή της κυριαρχίας των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει τελειώσει. Βρισκόμαστε πλέον στον 21ο αιώνα, ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο, με την επιρροή της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, όλων των κρατών που είναι ενωμένα στα BRICS να γίνεται όλο και πιο ισχυρή.”
Ο ευρωβουλευτής Dr. Ivan David, πρώην υπουργός Υγείας της Τσεχίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ότι η έγκριση της τσεχικής κυβέρνησης για τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ εξαναγκάστηκε εν μέσω της αντίδρασης της κοινής γνώμης.
Τόνισε ότι οι υπερατλαντιστές εντός της τσεχικής κυβέρνησης άσκησαν τότε σημαντικές πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι μια μικρή κεντροευρωπαϊκή χώρα όπως η Τσεχία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί όταν της “ζητείται” από τις ΗΠΑ.
Ο Δρ Ντέιβιντ σημείωσε επίσης ότι η Τσεχική Δημοκρατία έγινε απροσδόκητα δεκτή στο ΝΑΤΟ μόλις λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, αν και δεν είχε ακόμη εκπληρώσει όλα τα τυπικά κριτήρια.
Τόνισε τον υποκειμενικό χαρακτήρα των ερμηνειών στη διεθνή πολιτική και το διεθνές δίκαιο, προειδοποιώντας κατά της τυφλής αποδοχής της προπαγάνδας και της χειραγώγησης.
Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του τσεχικού αντιπαγκοσμιοποιητικού κόμματος Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία (SPD) σημείωσε τον ρόλο των υπερδυνάμεων και τις συνέπειες των ενεργειών τους.
Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, είπε, θα πρέπει “να θυμόμαστε πάντα ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ υπερδυνάμεων -στην προκειμένη περίπτωση, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας”.
“Και οι δύο αυτές υπερδυνάμεις απειλούνται επί του παρόντος. οι Ηνωμένες Πολιτείες από κάποια εσωτερική αποσύνθεση και από την αποδολλαριοποίηση, η οποία μπορεί φυσικά να οδηγήσει στην κατάρρευση της ισχύος τους”, συνέχισε.
Ο Δρ Ντέιβιντ ανέφερε επίσης παραδείγματα από τις στρατηγικές κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία και την αποτυχία των συμφωνιών του Μινσκ. Ο ομιλητής εκφράζει την ανησυχία του για τη στάση της τσεχικής κυβέρνησης στις συγκρούσεις και τη διάβρωση του διεθνούς δικαίου και, όπως και ο Bystron, επέστησε την προσοχή στην αυξανόμενη επιρροή των χωρών BRICS και αμφισβήτησε την ενότητα της Δύσης.
Ο Τσέχος βουλευτής Jaroslav Foldyna, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωστρατηγικών Μελετών Geopolitikon, εξέφρασε παρόμοια άποψη για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καταδικάζοντας δριμύτατα τις απαιτήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας, όπως η απεριόριστη πρόσβαση στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, τις οποίες παρομοίασε με παράνομη κατοχή.
Εκτός από τους βουλευτές, ο Ιταλός μελετητής των μέσων ενημέρωσης καθηγητής Giuseppe Maielo, Ph.D., η Ουκρανή δικηγόρος Olena Maksynenko, ο Σέρβος νομικός και πρώην υπερασπιστής του προέδρου Milosevic Milosevic ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Dr. Goran Petronijevic, έδωσαν σύντομες διαλέξεις για διάφορα θέματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.
Το Γεωπολιτικόν πρόκειται να φιλοξενήσει άλλη μια εκδήλωση τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, όπου ομιλητές από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία θα συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία.
Voice Of Europe
Πηγή: NewsFireGR