Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Γιώργος Μαρτζάκλης: Νεκρός ήρωας «αντικρίζει» το χωριό του 50 χρόνια μετά!

Share

Γιώργος Μαρτζάκλης. Αθάνατος!

Μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, φθάνει η ώρα που τα οστά ενός Αχαιού ήρωα πρόκειται να μεταφερθούν από την Κύπρο στην Ελλάδα και να ενταφιασθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μάνεσι Τριταίας.

Ο Γιώργος Μαρτζάκλης σκοτώθηκε πάνω στο άνθος της ηλικίας του και συγκεκριμένα στα 22 του χρόνια, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην ΕΛΔΥΚ της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εισβολής του «Αττίλα» στη Μεγαλόνησο, στις 16 Αυγούστου 1974.

Όπως όλοι σχεδόν οι νεκροί ήρωες, έτσι και αυτός ενταφιάσθηκε σε ομαδικό τάφο και χρειάστηκε να περάσουν 26 έτη για να ταυτοποιηθεί η σορός του με δείγμα DNA των αδελφών του και άλλα 24 μέχρις ότου τα οστά του μεταφερθούν στην Ελλάδα για ν’ αναπαυθεί στη γενέτειρά του!

Η «επιστροφή» στο χωριό του επιτεύχθηκε χάρη στο πείσμα και την επιμονή του αντιστράτηγου εα -ανιψιού του, Απόστολου Μαρτζάκλη, ο οποίος από το 2001 μέχρι σήμερα κίνησε κάθε πρόσφορη διαδικασία για να έχει αίσια έκβαση αυτό το ιερό εγχείρημα.

Την προσεχή Παρασκευή, λοιπόν, ένα C-130 θα μεταφέρει τα οστά του Γιώργου Μαρτζάκλη κι άλλων 6 ηρώων από την Κύπρο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα αποδοθούν τιμές και οι συγγενείς των θυμάτων θα παραλάβουν τα οστά για να ενταφιασθούν στους τόπους καταγωγής των νεκρών.

Από την οικογένεια Μαρτζάκλη θα είναι παρούσες στην ειδική τελετή οι δύο αδελφές του ήρωα, που βρίσκονται στη ζωή, Δέσποινα και Γεωργία (τα άλλα 4 αδέλφια του ήρωα έχουν πεθάνει), όπως φυσικά και ο Απόστολος Μαρτζάκλης, ενώ τιμές θα αποδοθούν από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Την επόμενη μέρα, ο εκλιπών ήρωας θ’ «αντικρίσει» πάλι το χωριό του, όπου κι εκεί έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου και με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και εκπροσώπων φορέων.

Ο Απόστολος Μαρτζάκλης, μιλώντας για την περιπέτεια του αδικοχαμένου ανιψιού του και ακόμη και μετά θάνατον, είπε:

«Αξιωθήκαμε να εκπληρώσουμε, τόσο εγώ όσο κι όλοι οι συγγενείς, ένα ύψιστο χρέος, φέρνοντας “κοντά” μας τον αγαπημένο μας Γιώργο και υπ’ αυτή την έννοια νιώθουμε ανακούφιση μέσα στη θλίψη μας.

Τουλάχιστον παρηγοριόμαστε, διότι έχυσε το αίμα του για την πατρίδα…».

Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις