Σα. Οκτ 1st, 2022
καταρρέει η μετοχή της deutschebank

Πανικός στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα το πρωί! Αιτία; Η χρηματιστηριακή “μίνι κατάρρευση” της τιμής των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών.

Ο λόγος για την Commerzbank και την πασίγνωστη και εμβληματική Deutsche Bank. Μάλιστα, για την τελευταία πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι η ίδια η… Γερμανία!

Βουτιά της τάξης του 10% εμφανίζουν λοιπόν σήμερα οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, της Deutsche Bank και της Commerzbank, κάτι που οδηγεί στο «κόκκινο» την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το μπαράζ ρευστοποιήσεων ξεκίνησε μετά την πληροφορία ότι άγνωστος επενδυτής πούλησε μεγάλα μερίδια μετοχών που διατηρούσε στις δύο τράπεζες. Επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, για 116 εκατ. μετοχές της Deutsche Bank και 72,5 εκατ. μετοχές της Commerzbank –δύο μεγέθη που υπερβαίνουν το 5% των δύο μετοχικών κεφαλαίων και έχουν συνδυαστική αξία άνω του 1,75 δισ. ευρώ.

Όπως είναι εύλογο, το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών βρήκε τις δύο μετοχές στο «κόκκινο», με τη μετοχή της Deutsche Bank να διολισθαίνει στο -10,3% και τα 10,7 ευρώ, και τη μετοχή της Commerzbank να μειώνεται στο -9,4% και τα 6,35 ευρώ. Οι συνολικές απώλειες στον γενικό δείκτη της Φρανκφούρτης (DAX) υπερβαίνουν το 1,8%, κάτι που παρασέρνει τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στο -1,2%.

Aς σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες, τον δρόμο της εξόδου από τα μετοχικά κεφάλαια των δύο γερμανικών τραπεζών πήρε και το αμερικανικό fund Cerberus. Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η διοίκηση της Deutsche Bank διαβεβαίωσε ότι «παραμένει δεσμευμένη στη στρατηγική της». «Το επιχειρηματικό μας μοντέλο και η ικανότητα διαχείρισης κινδύνου έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές σε δύσκολες συγκυρίες» έσπευσε να προσθέσει. Η Commerzbank, από την πλευρά της, απέφυγε να σχολιάσει την πτώση της μετοχής.

Την ίδια ώρα, στο αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών συμβάλει και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τις νομισματικές πολιτικές και να αυξήσουν τα επιτόκια, κάτι που έρχεται να βάλει «τέλος» στην εποχή της φθηνής και άφθονης ρευστότητας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη, αναμένεται να τερματίσει εντός Ιουλίου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), ενώ δεν αποκλείεται να προβεί σε αύξηση των μηδενικών επιτοκίων έως τα τέλη του 2022, ακολουθώντας τον δρόμο των Federal Reserve – Bank of England.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.