Και πάλι εκτός η Ηλεία από ενισχύσεις για πυρόπληκτες περιοχές

Άλλη μια διάκριση εις βάρος της «κεκαυμένης» Ηλείας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή τη φορά, μείναμε έξω από μέτρο ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων πυρόπληκτων περιοχών.

Λες και στην Ηλεία δεν είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι πυρόπληκτους δήμους… Ενημερωθείτε για το νέο (άλλο ένα) ατόπημα της κυβερνητικής πολιτικής αέναντιστον τόπο μας, από την ανακοίνωση του Βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Διονύση Καλαματιανού.

Δελτίο Τύπου

Διονύσης Καλαματιανός: «Για ακόμη μια φορά εκτός μέτρων στήριξης και ενίσχυσης η πυρόπληκτη Ηλεία»

Τη συστηματική εξαίρεση του πυρόπληκτου νομού μας από τα οριζόντια μέτρα στήριξης και ενίσχυσης για περιοχές που έχουν πληγεί από ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, υπογραμμίζει ο Διονύσης Καλαματιανός. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στη νέα του ερώτηση ο Ηλείος Βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Ηλεία παραμένει εγκαταλελειμμένη και ξεχασμένη από τα αρμόδια Υπουργεία και από την κυβέρνηση συνολικά.

Μάλιστα, ο κ. Καλαματιανός αναφέρει ότι στο Ν. 4934/2022 (ΦΕΚ 100/Α/23-5-2022) άρθρο 30, παρ.1, προβλέπεται πως «Παρέχεται οικονομική διευκόλυνση για το έτος 2022 από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε κάθε ενήλικο φυσικό πρόσωπο προς τον σκοπό της ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού στη Σάμο και τη Βόρεια Εύβοια, οι οποίες επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, αντίστοιχα.»

Περαιτέρω, στο ίδιο άρθρο προσδιορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων-ωφελούμενων ή μη της εν λόγω ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται, κατ' ανώτατο όριο στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ και στο ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ, για τους μνημονευόμενους δήμους της Σάμου και της Βόρειας Εύβοιας, αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο γεγονός προκαλεί αρνητική εντύπωση, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο πυρόπληκτος Νομός Ηλείας απουσιάζει από τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης. Ο διαρκής αποκλεισμός του προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Οι κάτοικοι της Ηλείας διαπιστώνουν ότι αντιμετωπίζονται άνισα, σε σχέση με πολίτες άλλων πληττόμενων περιοχών και δικαιολογημένα νοιώθουν ότι αδικούνται.

Παράλληλα, πολλοί είναι οι πυρόπληκτοι παραγωγοί στο νομό που διαμαρτύρονται πως ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε την προκαταβολή από την αποζημίωση που δικαιούνται, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου.

Απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ο Ηλείος Βουλευτής θέτει τα εξής ερωτήματα:

Γιατί εξαιρέθηκε ο πυρόπληκτος νομός Ηλείας από την οικονομική ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής κίνησης;

Τι συμβαίνει με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παραγωγών στην Ηλεία από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού; Γιατί υπάρχουν ακόμα πληττόμενοι συμπολίτες μας που δεν έχουν λάβει ούτε την προκαταβολή;

Πότε θα αποζημιωθούν πλήρως;

Το περασμένο καλοκαίρι, ο νομός Ηλείας κατακάηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια, μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Αποτέλεσμα ήταν η τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή να έχει αφήσει το έντονο αρνητικό αποτύπωμά της σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του νομού, καθώς η οικονομία της Ηλείας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα, στην επισκεψιμότητα και το τουριστικό της προϊόν. Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο.

Επιτέλους, η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τις ευθύνες της και να σταματήσει να εξαιρεί την πυρόπληκτη Ηλεία από τα μέτρα ενίσχυσης. Όπως, επίσης, πρέπει άμεσα να αποζημιώσει πλήρως το σύνολο των πληττόμενων συμπολιτών μας. Οι Ηλείες και οι Ηλείοι δεν επιδιώκουν προνόμια, ούτε κάτι που δε δικαιούνται. Το μόνο που απαιτούν είναι ίση και δίκαιη αντιμετώπιση.

Καλαματιανός Να ισχύσει στην Ηλεία ότι και στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές
Καλαματιανός Να ισχύσει στην Ηλεία ότι και στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *