Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία – Φόβοι ότι σχετίζονται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης

Share

Γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία, ανάγκασε τον ΕΟΔΥ να ανακοινώσει για πάνω από 40 κρούσματα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί πάνω από  40 κρούσματα στη Μαγνησία ενώ αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 7 παιδιά και στη ΜΕΘ έχει μεταφερθεί ένας ηλικιωμένος.

Βάση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων μετά τον εργαστηριακό έλεγχο στα δείγματα του νερού, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτία τα έργα που γίνονται αυτό το διάστημα στο δίκτυο ύδρευσης.

Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγει το επίσημο πόρισμα .

Υπενθυμίζεται ότι και πριν περίπου 10 μήνες, είχαν σημειωθεί πάλι καταγγελίες, για γαστρεντερίτιδες σε παιδιά εξαιτίας της μόλυνσης του νερού, στην περιοχή του Βόλου, με τους γιατρούς να προειδοποιούν τους κατοίκους ότι, το νερό που τρέχει από τις βρύσες δεν είναι πόσιμο για γαστρεντερίτιδες σε παιδιά εξαιτίας της μόλυνσης του νερού και τους προέτρεπαν να πίνουν εμφιαλωμένο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Στις 30/5/24, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Βελεστίνου για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας.

Από την αρχική καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου και το ΓΝ Βόλου, έως σήμερα 1/6/24, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων με ημερομηνία εμφάνισης του φαινομένου να τοποθετείται στις 27/5/24.

Επτά (7) παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου.

Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία διερευνάται περαιτέρω.

Ωστόσο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί για κάθε επίσημο πόρισμα τις προσεχείς ημέρες.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα (1) δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella.

Σε εξέλιξη είναι και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

Από τη ΔΕΥΑ έχουν δρομολογηθεί μέτρα εξυγίανσης του δικτύου ύδρευσης. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι η έξαρση κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση με την κακοκαιρία Daniel.»

Πηγή: dimosio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις