Μακρόν εναντίον Λεπέν σήμερα ο νικητής

Στη Γαλλία διεξάγεται σήμερα ο β΄γύρος των προεδρικών εκλογών. Λεπέν και Μακρόν “κονταροχτυπιούνται” για την θέση στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα προγνωστικά δίνουν την άνετη νίκη του Μακρόν. Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Το να ξεγράψει κάποιος την Λεπέν είναι μεγάλο λάθος. Η εκλογική δεξαμενή από την οποία μπορεί να …”ψαρέψει” ψήφους ο Μακρόν είναι ρηχή. Πολύ ρηχή.

Τα άλλοτε κραταιά συστημικά κόμματα της κεντροδεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας υπέστησαν εκλογική πανωλεθρία. Σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν όλοι μιλούν για την …εξαφάνισή τους από την γαλλική πολιτική σκηνή. Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως ο Πρόεδρος Μακρόν πήρε όλες αυτές τις ψήφους.

Στο μόνο χώρο στον οποίο μπορεί να στραφεί με αξιώσεις, είναι εκείνος της Αριστεράς του Μελανσόν! Και εδώ γεννιούνται εύλογα ερωτήματα.

Πώς είναι δυνατόν οι αριστεροί ψηφοφόροι του Μελανσόν να ψηφίσουν τον “πρόεδρο των πλουσίων” όπως είναι το παρατσούκλι του Μακρόν;

Μάλιστα, την ίδια στιγμή που μια πολιτικά μεταλλαγμένη Λεπέν, ως πρώτο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας έθεσε την προστασία του εισοδήματος των μεσαίων και φτωχών κοινωνικών στρωμάτων της Γαλλίας;

Η Λεπέν μιλάει και μιλάει πολύ, για αυτό που θέλουν να ακούσουν οι φτωχοί και οι, τρομοκρατημένοι με την ακρίβεια των τελευταίων μηνών, μικρομεσαίοι Γάλλοι ψηφοφόροι.

Το τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό που αφορά ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του Μελανσόν είναι ο “ξυλοδαρμός” επί μήνες από την Γαλλική Αστυνομία των “κίτρινων γιλέκων”. Οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα επί μήνες άκουγαν τον πρόεδρο Μακρόν να τους κοροϊδεύει, να τους υβρίζει για τις απόψεις τους και να διατάζει την γαλλική αστυνομία να τους πυροβολεί με πλαστικές σφαίρες. Αυτοί οι άνθρωποι, σήμερα θα πάνε να τον ψηφίσουν;

Σε μερικές ώρες θα γνωρίζουμε… Εμείς πάντως, δεν “ξεγράφουμε” έτσι εύκολα την φετινή υποψηφιότητα της κ. Λεπέν και τις πιθανότητες που έχει να μπει στο Προεδρικό Μέγαρο, εάν περισσότεροι Γάλλοι δεν πάνε σήμερα στις κάλπες επιλέγοντας την αποχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *