του Δημήτρη Παπαφώτη
Ενώ ο ξεσηκωμός των Ολλανδών αγροτών ενάντια στον άδικο νόμο που εκμηδενίζει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, μεγάλοι φόβοι εκφράζονται στη Γερμανία. Ότι δηλαδή, μπορεί να ξεσπάσουν ακόμη χειρότερες καταστάσεις από της Ολλανδίας. Γίνεται λόγος για πραγματικές «λαϊκές εξεγέρσεις»…
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τη γερμανική κυβέρνηση
Σε μια επιθετικότερη φάση του «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» που έχει εκπονήσει, προχώρησε χθες η γερμανική κυβέρνηση. Η χιονοστιβάδα συνεπειών από την περικοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης μέσω του αγωγού Nord Stream1, εντείνει το γενικό προβληματισμό αναφορικά με το πραγματικό κόστος της ενεργειακής κρίσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, έκτακτη εισφορά για τους καταναλωτές ανακοίνωσε χθες ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ως ανάχωμα στην πιθανή κατάρρευση των παρόχων φυσικού αερίου.
Μετακύλιση του 90% του επιπλέον κόστους στους καταναλωτές
Με δεδομένο ότι οι πάροχοι δεν μπορούσαν να μετακυλήσουν, βάσει συμβολαίων, το 90% των ζημιών τους προς τους καταναλωτές, το Βερολίνο καλεί τώρα τα γερμανικά νοικοκυριά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να μην υποχωρήσει πλήρως το ενεργειακό οικοδόμημα της χώρας.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, με την κυβερνητική απόφαση οι πάροχοι φυσικού αερίου αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να μετακυλήσουν στους πολίτες το 90% του επιπλέον κόστους και μάλιστα κατά το ίδιο ποσό ανά κιλοβατώρα, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο έχουν υπογράψει συμβόλαιο.
Αέριο ή εξεγέρσεις
Επικεφαλής της εθνικής επιχείρησης περιστολής των ενεργειακών δαπανών είναι ο Αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος έχει ήδη συσσωρεύσει τα βέλη της κριτικής του γερμανικού Τύπου, καθώς το γνωστό περιοδικό Spiegel τον συνέκρινε με τον Νικολάι Τσαουσέσκου, ο οποίος είχε αφήσει τους Ρουμάνους να κρυώνουν στους 12 βαθμούς.
Η σκληρότητα των μέτρων φέρνει, ωστόσο, τριγμούς και εντός της κυβέρνησης, με την υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ να εκτιμά πως η πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε «λαϊκές εξεγέρσεις».
Στο κατέβασμα του διακόπτη, ωστόσο, συμμετέχουν ήδη και άλλες γερμανικές πόλεις, με πρώτο το Βερολίνο που διέκοψε το φωτισμό το βράδυ σε 200 ιστορικά κτίρια προς εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ έχει μειώσει από τον Απρίλιο κατά 2 βαθμούς τη θερμοκρασία στις εξωτερικές πισίνες.
Θα γελάσει ο Πούτιν ;
Με το γερμανικό οικονομικοπολιτικό κατεστημένο στριμωγμένο στη γωνία και τους Γερμανούς πολίτες να αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι σημαίνει πραγματικά ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη Γερμανία εχθρό της Ρωσίας, η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική στη Γερμανία.
Το σχέδιο του Πούτιν για αντί-εμπάργκο φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Και μάλιστα πολύ σύντομα. Ο Ντράγκι είναι παρελθόν για την Ιταλία, ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία το ίδιο, ο Μακρόν στη Γαλλία είναι «υπό την κηδεμονία» της Λεπέν στο Κοινοβούλειο και τώρα αναμένεται μια μεγάλη λαϊκή εξέγερση στη Γερμανία που μάλλον θα ρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας.
Λέτε ο Πούτιν τον χειμώνα να γελάσει; Δεν γνωρίζουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ρωσία ούτε θα κρυώσει ούτε θα πεινάσει. Εμείς στη Δύση;
του Δημήτρη Παπαφώτη