Ήττα σοσιαλιστών και νίκη των κεντροδεξιών σημειώθηκε στις εκλογές της Φινλανδίας.
Εκείνο όμως,που τράβηξε την προσοχή όλων, ήταν η θριαμβευτική πορεία των εθνικιστών, οι οποίοι κατέγραψαν ποσοστά ρεκόρ!
Ήττα σοσιαλιστών στη Φινλανδία
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Yle, που, συνήθως, πέφτει κοντά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, η «Εθνική Συμμαχία» με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες με 48 βουλευτές.
Το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα «Φινλανδοί» που σημείωσε νέο ρεκόρ να ακολουθεί με 46 έδρες.
Τρίτοι οι Σοσιαλδημοκράτες του SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (στο κέντρο της φωτογραφίας) με 43 έδρες.
Finland, national parliamentary elections:
Seats, 98.9% counted
Kok.-EPP: 48 (+10)
PS-ID: 46 (+7)
SDP-S&D: 43 (+3)
Kesk.-RE: 23 (−8)
Vihr.-G/EFA: 13 (−7)
Vas.-LEFT: 11 (−5)
SFP-RE: 9
KD-EPP: 5
Liik.~NI: 1+/− vs. 2019 election results pic.twitter.com/VKtQamdOS7
— Europe Elects (@EuropeElects) April 2, 2023
Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο, παραδοσιακά είναι εκείνος που αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία. Είναι ένας άγραφος κανόνας που ακολουθείται ευλαβικά από το 1987.
Προϋπόθεση, βέβαια, το να μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις του Yle, οι διαφορές στις ψήφους θα είναι ακόμη μικρότερες: για την κεντροδεξιά 20,9% για την ακροδεξιά 20,3% και 19,7% για τους Σοσιαλδημοκράτες.
«Είναι μια πρόβλεψη, οπότε ας το πάρουμε ως τέτοιο, αλλά είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», σχολίασε με τη σειρά της η εθνικίστρια αρχηγός του κόμματος «Φινλανδοί» Ριίκα Πούρα.
Εδώ στο papafotis.gr οφείλουμε να σχολιάσουμε, ότι η συγκεκριμένη ήττα μιας πρωθυπουργού «των Βρυξελλών» έρχεται να προσθέσει τη Σάνα Μάριν σε μια μακρά λίστα πρωθυπουργών.
Είναι εκείνοι οι πρωθυπουργοί, που ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια πολιτική στη χώρα τους για όλα τα κρίσιμα ζητήματα των τριών τελευταίων ετών και έχασαν πανηγυρικώς!
Υιοθετούσαν δηλαδή, ότι θεωρούσε και θεωρεί η ηγεσία των Βρυξελλών σαν «ορθό», για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, για την ενέργεια και τον τρόπο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, τη μετανάστευση και την επισιτιστική κρίση.
Η λαϊκή αποδοκιμασία είναι ηχηρή. Τα μηνύματα εκκωφαντικά από όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες είχαν εκλογικές διαδικασίες το τελευταίο έτος.
Το έτος του Ουκρανικού πολέμου και των κυρώσεων στη Ρωσία.
Οι οποίες, με βεβαιότητα μπορούμε να αναφέρουμε, ότι έπληξαν σοβαρά τις ευρωπαϊκές χώρες που τις ακολούθησαν και ελάχιστα τη Ρωσία…
Οι τριγμοί στο ευρωπαϊκό (γερμανοκρατούμενο) οικοδόμημα είναι έντονοι. Άραγε, το αργοκίνητο καράβι που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τα καταφέρει να στρίψει πριν τη μοιραία σύγκρουση με το παγόβουνο;
του Δημήτρη Παπαφώτη με πληροφορίες από τον διεθνή Τύπο και βασική πηγή