Έτοιμο το ψηφιακό «μάτι»

Έτοιμο το ψηφιακό «μάτι» που θα βλέπει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών.

Το papafotis.gr σας ενημερώνει για το νέο όπλο της ΑΑΔΕ .

Θα βλέπει και θα εντοπίζει τα αδήλωτα εισοδήματα, μπαίνει επίσημα σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ψηφιακό «μάτι» θα επιβλέπει την περιουσία των πολιτών

Στο νέο σύστημα θα πρέπει να διαβιβάσουν δεδομένα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσδιορίζονται αναλυτικά στην απόφαση και αφορούν:

1. Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές

2. Χορηγήσεις

3. Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.

4. Πιστωτικές κάρτες

5. Τραπεζικές θυρίδες

6. Λογαριασμούς Πληρωμών

7. Προπληρωμένες Κάρτες

8. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Σύμφωνα με την απόφαση, τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται, δύναται να ανατρέχουν στην τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής κάθε αιτήματος παροχής πληροφοριών.

Το κάθε αίτημα πρέπει να απαντηθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που το αίτημα καταλαμβάνει ελεγχόμενο διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών, οπότε και η αποστολή των αιτούμενων αρχείων διενεργείται εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Η Εφορία θα καλεί για εξηγήσεις και θα επιβάλει πρόστιμα

Η Εφορία θα αντλεί από τις τράπεζες και όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στοιχεία για καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές, ρέπος, αμοιβαία κεφάλαια, θυρίδες, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, προπληρωμένες κάρτες (prepaid), ηλεκτρονικά πορτοφόλια και για όποια άλλη χρηματοοικονομική επένδυση υπάρχει.
Τα στοιχεία που θα αντλούνται από το σύστημα, θα συσχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων και αναλόγως των ευρημάτων, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θα καλούν για εξηγήσεις τους υπόχρεους και αναλόγως θα επιβάλουν πρόστιμα αν διαπιστωθεί προσαύξηση περιουσίας χωρίς να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

διαβάστε τη συνέχεια στην πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *