Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Παρέμβαση – Ερώτηση για την προστασία του Κοτυχίου

Share

Παρέμβαση, με ερώτησή του στον αρμόδιο Υπουργό, για την άμεση λήψη μέτρων ώστε να προστατευθεί η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, έκανε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Παρέμβαση

Ο βουλευτής του νομού μας θεωρεί επιβεβλημένη την δρομολόγηση ουσιαστικών παρεμβάσεων στην περιοχή και στην ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει αποτέλεσμα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την διάσωση της λιμνοθάλασσας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της χώρας.

Ορατός ο κίνδυνος

Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η περιοχή, αν και θεωρητικά εντάσσεται σε ειδικό ‘καθεστώς προστασίας’ και αποτελεί μοναδική περιοχή φυσικού κάλλους, έχει αφεθεί στην τύχη της και κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό.

«Οι όποιες επισημάνσεις και έγγραφες ενέργειες, από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου- μελέτη, οριοθέτηση αιγιαλού, εξασφάλιση χρηματοδότησης- και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, για την κατεστραμμένη λουρονησίδα στην λιμνοθάλασσα έχουν πέσει στο κενό.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με την κατάσταση στο Κοτύχι να χαρακτηρίζεται οριακή, η περιοχή είναι έρμαιο των καιρικών συνθηκών και υπάρχει ο κίνδυνος να ενωθεί το Κοτύχι με τον Κυλλήνιο κόλπο» αναφέρεται στην ερώτηση.

Για την προστασία και διάσωση της περιοχής το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έχει προχωρήσει στην υποβολή προτάσεων, έχει επισημάνει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν υψηλό κυματισμό από την πλευρά της θάλασσας και άνοδο της στάθμης του νερού εντός της λιμνοθάλασσας από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία προκαλούν τη διάσπαση της λουρονησίδας και την άμεση επικοινωνία της με τον Κυλλήνιο Κόλπο.

Η μη λήψη μέτρων προστασίας οδηγεί σε πλήρη αποδόμηση της λουρονησίδας και εκφράζονται φόβοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι μη αναστρέψιμα.

Τρία ερωτήματα

«Η άμεση ενίσχυση και προστασία της λουρονησίδας και η επιπλέον λήψη μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη και αποτελεί μονόδρομο για την προστασία της περιοχής και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της σε βάθος χρόνου» υπογραμμίζει ο βουλευτής και ερωτά τον Υπουργό:

1)Έχουν ληφθεί μέτρα, και εάν ναι ποια είναι αυτά, για την προστασία της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και κατ’ επέκταση της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής;

2)Έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προαπαιτούμενο για κάθε παρέμβαση;

3)Προτίθεστε να προχωρήσετε στην εκτέλεση έργου προστασίας και ανάδειξης της περιοχής;

 

Άλλες δημοσιεύσεις για Εθνικές Εκλογές 2023

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις