Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος – Τέρμα στους δίμηνους λογαριασμούς

Share

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένονται για τον μήνα Ιούνιο.

Στο α’ δεκαήμερο του Μαΐου, οι τιμές «σκαρφάλωσαν» κατά μέσο όρο κοντά στα 70€ ανά μεγαβατώρα, από 60€ τον Απρίλιο.

Οι λόγοι αυτών των αυξήσεων είναι η γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή,  η οικονομική “τρύπα”, άνω των 400 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, λόγω των τεχνικών απωλειών του δικτύου με τους πάροχους λόγω του γεγονότος να έχουν καταβάλλει αυτά τα χρήματα στους παραγωγούς, προσπαθώντας να κλείσουν την τρύπα, προσαυξάνοντας με έναν συντελεστή την τιμή χρέωσης της λιανικής. Άρα, την πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές.

Κάνοντας μια εκτίμηση προβλέπεται ότι το καλοκαίρι θα δούμε αύξηση των τιμολογίων καθώς την καλοκαιρινή περίοδο, επειδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση (κλιματισμός κ.ά.) πάντα η τιμή του ρεύματος είναι υψηλότερη.

Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να δούμε σταθεροποίηση του κόστους γύρω στα 10,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ειδικά τιμολόγια και στη χειρότερη, να φθάσει έως τα 11,5 – 12 λεπτά του ευρώ.

Μοναδικοί ευνοημένοι είναι όσοι επέλεξαν το μπλε τιμολόγιο διάρκειας έξι μηνών , παρ’ ότι το πάγιο είναι 10€ μηνιαίως. Διότι, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, δεν θα δούμε κόστος 9 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (θα κινηθούν περίπου στα 9,5 λεπτά του ευρώ).

Όσον αφορά το πράσινο τιμολόγιο, από 10,65 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, τον Ιούνιο θα φθάσει περίπου στα 11,2 – 11,3 λεπτά του ευρώ.

Τέρμα στους δίμηνους λογαριασμούς ρεύματος

Πολλά είναι τα νοικοκυριά που λαμβάνουν ήδη μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος και στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να βάλουν τέρμα στους δίμηνους λογαριασμούς ρεύματος και από τις αρχές του καλοκαιριού, να ολοκληρωθεί η μηνιαία καταμέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των μετρητών ρεύματος της χώρας.

Η μηνιαία καταμέτρηση θα συμβάλει στη διαφάνεια της αγοράς ηλεκτρισμού, μιας και έτσι θα μπορέσει να βοηθήσει τους καταναλωτές με την ταχύτερη ενημέρωση να προσαρμόσουν  τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν και να επιλέξουν το κατάλληλο τιμολόγιο κάτι που θα  περιορίσει σημαντικά την πολυπλοκότητα των τιμολογίων.

Η μηνιαία τιμολόγηση θα συμβάλει παράλληλα και στην ευελιξία των προμηθευτών, καθώς βλέποντας τη μηνιαία κατανάλωση θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα τιμολόγια και να κάνουν προτάσεις στους πελάτες τους που θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις