Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024

Επιμελητήριο Ηλείας: «Να επιχορηγηθούν όλες»

Share

Να επιχορηγηθούν όλες οι επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου ζητάει το Επιμελητήριο Ηλείας.

ΘΕΜΑ: Ένταξη όλων των επιχειρήσεων επεξεργασίας ελαιοκάρπου που δραστηριοποιούνται στην πυρόπληκτη Ηλεία ανεξαρτήτως γεωγραφικών περιορισμών  στα πλαίσια της χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης κατόπιν της ΚΥΑ 107602 ΕΞ 2022 (ΥΕΚ Β΄ 3986/27.07.2022 .

Αξιότιμοι κκ Υπουργοί,

Τα πρόσφατα μέτρα στήριξης μέσω της μορφής επιχορήγησης στους επαγγελματίες ελαιοτριβείς που δραστηριοποιούνται σε πυρόπληκτες περιοχές και ανακοινώθηκαν με εντολή της κυβέρνησης, κινούνται αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση, παρέχοντας σημαντική στήριξη αλλά και ανακούφιση σε ένα κλάδο που κατά την τελευταία 3ετία της πανδημίας δεν έχει λάβει την παραμικρή ενίσχυση όπως επιβαλλόταν.

Πόσο μάλλον στο πολύπαθη νομό μας την Ηλεία, που βασίζεται αποκλειστικά το ΑΕΠ της από τα αγροτικά προϊόντα και δη το ελαιόλαδο, μόλις που κατάφερε να ορθοποδήσει από τις καταστροφικότατες πυρκαγιές του 2007 ένα δεύτερο κύμα λαίλαπας μέσα στο 2021 ήρθε να επαναφέρει την κατάσταση και την υπομονή πολλών επιχειρηματιών στο σημείο μηδέν καθώς αντίκριζαν τους κόπους, τις ελπίδες και τα κουράγια τους να κατακρεουργούνται εκ νέου.

Με την ιδιότητα του προέδρου που κατέχω είμαι αποδέκτης πολλών καταστάσεων και γνωρίζω πως πληθώρα ελαιοπαραγωγών απευθύνονται σε ελαιοτριβεία εκτός των πυρόπληκτων περιοχών κι ως εκ τούτου είναι άδικο να υπάρχει κρατική μέριμνα που τους αποκλείει έστω από το δικαίωμα διεκδίκησης μιας οικονομικής ενίσχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό και με οδηγό το έμπρακτο και αποδεδειγμένο ενδιαφέρον που έχετε επιδείξει για την στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σας καλούμε να εξετάσετε την:

1. Ένταξη όλων των επιχειρήσεων του εν λόγω κλάδου που δραστηριοποιούνται στην πυρόπληκτη Ηλεία ανεξαρτήτως γεωγραφικών περιορισμών αλλά αποδεικνύοντας φυσικά τη μείωση του τζίρου τους και τη συνεργασία με ελαιοπαραγωγούς πυρόπληκτων περιοχών.

2. Ένταξη και των πυρηνελαιουργείων στο πρόγραμμα επιδότησης καθώς υπέστησαν ολόιδιες και πολυδιάστατες ζημιές και βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ίδιες επιπτώσεις αλλά και προσμένουν κάθε απόφαση της πολιτείας ώστε να έχουν δικαίωμα και πρόσβαση σε μια βιώσιμη λύση δεδομένης της προστιθέμενης αξίας που προσδίδει η δραστηριότητά τους στην περιοχή μας.

Με την πεποίθηση της άμεσης παρέμβασή σας , για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα , είμαστε στη διάθεσή σας για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια ώστε εξασφαλισθεί η κάθε δυνατή πρόσβαση σε επιδοτούμενες δράσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων του Νομού μας , για ένα προϊόν εμπροσθοφυλακή της τοπικής μας οικονομίας και διασφαλιστεί το επιχειρηματικό τους μέλλον .

 

Μετά τιμής
Νικολούτσος Κωνσταντίνος
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις