Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» ζέστης και μελτεμιών αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη Δ. Ελλάδα

Share

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» ζέστης και μελτεμιών αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη Δ. Ελλάδα.

Υψηλές θερμοκρασίες που κατά τόπους μπορεί να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και προστίθενται στην παρατεταμένη ξηρασία, αλλά και ισχυροί βοριάδες στα πελάγη συνθέτουν για σήμερα Παρασκευή ένα επικίνδυνο σκηνικό για το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Το τρίπτυχο «hot-dry-windy» (ζέστη-ξηρασία-άνεμοι) που επικράτεια εδώ και ημέρες αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο την Παρασκευή, κάνοντας την ημέρα την πιο δύσκολη του φετινού καλοκαιριού – και είμαστε ακόμη στον Ιούνιο.

Μια μεγάλη περιοχή στα κεντρικά και νότια της χώρας –Πελοπόννησος, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου- έχει χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για σήμερα, ενώ η Αττική είναι στην υψηλότερη κατηγορία, αυτή του «ακραίου κινδύνου».

«Η πιο δύσκολη μέρα από πλευράς μετεωρολογικών συνθηκών» είναι η Παρασκευή, δήλωσε σχετικά στο protothema.gr ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, που τόνισε ότι οι άνεμοι στην Αττική ενισχύονται ενώ, η ελάχιστη υγρασία θα είναι κάτω από 20%.

Περιφέρεια Δ. Ελλάδας: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή

Όπως επισήμανε, ήδη εδώ και αρκετές μέρες οι συνθήκες είναι δύσκολες στο τρίπτυχο «hot-dry-windy» και λειτουργούν σωρευτικά. «Για τον λόγο αυτό, κυριολεκτικά, την Παρασκευή δεν πρέπει να υπάρξει έστω μία σπίθα, αφού θα φέρει καταστροφή», επισημαίνει ο πυρομετεωρολόγος.

Ο χάρτης πρόβλεψης

Σε αυτό το πλαίσιο, για σήμερα Παρασκευή θα επικρατεί ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) στην Αττική σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Παράλληλα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις